
21. Yüzyılın belki de en yeni, en post modern kavramların bir tanesi: Start Up. Günümüzde beyaz yakalı çalışandan lise öğrencisine kadar birçok kişinin en büyük isteğidir StartUp kurmak. İşinden bunalmış çalışanların rüyası, yazılım öğrenen öğrencilerin hedefidir. Peki Start Up nedir ne değildir?
Start up nedir?
Start Up, kelime olarak “başlamak” anlamına gelir. İyi bir fikri olan girişimciler, iş fikirlerini geliştirme aşamasında farklı iş ortaklarıyla filizlendirerek büyütürler. Farklı iş ortaklarıyla filizlenen yeni girişimcilik ve iş yapılarına start up denir.
Bundan çok değil 10-11 sene kadar önce Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan bu kavram, aslında girişim anlamında kullanılıyordu. İnsanlar yeni ama farklı girişimlere isim verirlerken Start Up ifadesini kullanmaya başladılar. Fakat gün geçtikçe Start Up ile girişim arasında birtakım farklar olduğunu fark ettiler.
Her girişimcilik start up mıdır?
Hayır. Bir girişimin start p sayılabilmesi için geniş kitlelere hitap etmesi, teknolojiyle bağlantılı olması sürdürülebilir ve geliştirilebilir olması gerekir.
“Start Up” ile “Girişim” arasındaki farklar nelerdir?
Buna göre “girişim” ve “StartUp” olarak anılan işler arasında çok temel farklar vardır. Bu farklar ise şunlardır:
- Girişim, sorunların önceden var olan çözümlerine farklı alternatifler geliştirir. StartUp ise çözülmemiş sorunları çözmeye uğraşır.
- Girişim, bir sokakta ayakkabı dükkanı açmak gibidir. Sokakta ne kadar ayakkabıcı varsa rekabet o kadar fazladır. StartUp ise daha önce hiç var olmamış bir ürünü satan bir dükkan gibidir. Yeni rekabet alanı yaratır.
- Girişim, alanında daha önce uzmanlaşmış kişilerin ürünüdür. StartUp ise kendi uzmanlıklarıyla yeni uzmanlık alanları yaratan kişilerin ürünüdür.

Ülkemizden de dünyada adını duyurmuş StartUp örnekleri çıkmıştır. Bu StartUp örneklerini incelediğimizde bir çoğunun tüketiciler için var olan sorunları çözüme kavuşturmaya çabaladığını görmekteyiz.
Start Up nasıl kurulur? Bilmeniz gereken şeyler nelerdir?
StartUp kurmak için bilmeniz gereken şeyler ise şu şekildedir:
- StartUp kurmadan önce bilmeniz gereken ilk şey hangi soruna çözüm üreteceğinizdir. Bu sorunu bulduktan sonra sorun ile alakalı daha önce atılmış başka bir adım var mı diye bakmalısınız.
- Çözüm üreteceğiniz sorunla alakalı daha önce denenmiş ve başarılı olmuş/olmamış işler varsa onların başarma(ma)sındaki nedeni araştırın. Bunlar sizin için ders niteliğinde olsun.
- Beraber çalışacağınız insanları bulun. Bu insanları yalnızca alanında iyi insanlar arasından seçmeyin. Sadık ve vefalı kişilerle çalıştığınıza da emin olun.
- Bütçe ve olmazsa olmazlarınızı planlayın. StartUp’ınızı kurmak için gerekecek her şeyi önceden temin edin.
- Şatafata gerek olmasa da çalışma arkadaşlarınızın mutluluğu StartUp’ınızın geleceği için çok önemlidir. Kötü enerjiden kaçınmak en iyisi 🙂

Türkiye’de başarılı olmuş en iyi start up örnekleri şunlardır;
Ülkemizden ve Dünya’dan başarılı Start Up örneklerinden bazıları ise şunlardır:
- Getir
- Iyzico
- Scorp
- Uber
- Xiaomi
- AirBnb
- Dropbox
Start up teşvikleri neler?
Ülkemizde pek çok program ile girişimcilik desteklenmektedir. Bunlardan en önemlisi teknoloji destekleridir. Özellikle start up ların tercih ettiği bu teşvik modelinde teknoloji girişimcilerine belirli alanlarda toplanarak arge faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için imkan tanınır.
- Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti
- Ar-Ge Personeline Gelir Vergisi Muafiyeti
- KDV Muafiyeti
- Sigorta Prim Desteği gibi destekler sunulur.
Bu StartUp örneklerini inceleyerek kendi kuracağınız StartUp için çalışmalara başlayabilirsiniz 🙂 Daha fazla parlak fikirler için bizi takip etmeyi unutmayın…