İş hayatındaki rekabet ortamında şirketlerin en büyük avantajı, doğru ve yüksek performanslı adaylarla çalışmaktır. Bu sebeple doğru adayı bulma konusunda seçme ve yerleştirme aşamaları yüksek önem taşımaktadır. Burada en büyük görev işverenlere ve İnsan Kaynakları profesyonellerine düşmektedir. Doğru adayı, seçme ve uygun pozisyona yerleştirme konusunda yardımcı olacak önerileri sizin için derledik.
İşte doğru adayı doğru işle buluşturmak için önem teşkil eden 10 etkili adım;
1.İlgili pozisyon için kariyer siteleri üzerinden bir ilan açacaksınız bu ilanın içeriğinin oldukça önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. İş tanımını ve aranılan nitelikler kısmını eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız. İlgili pozisyonda işi akışıyla yapabilmek adına gerekli olan minimum yetkinlikleri yazmalısınız.
2.Adayları kaçırmamak ve göz ardı etmemek adına; gelen başvurulara göre pozisyon özelinde gereken yetkinlikler, ikamet ve yaş gibi kriterleri barındıran her adayla ön görüşme yapmalısınız. Önceki dönemde bu İnsan Kaynakları profesyonelleri için zor bir adım olsa da artık günümüz koşullarında bu görüşmeler online platformlar üzerinden yapılabilmekte.
3.Online görüşmelerinden ardından, yüz yüze görüşeceğiniz adayları görüşme günü, saati ve adres konusunda bilgilendirmelisiniz. Bu görüşmeler için kendi ajandanızı da doldurmalısınız. Acil bir durum olmaması şartıyla görüşme saatini değiştirmemeli ve adayları bekletmemelisiniz.
4. Görüşme yapacağınız adayların öz geçmişlerini detaylıca gözden geçirmeli ve önemli kısımların altını çizmelisiniz. Önceden hazırlık yapmanız ve aday hakkında bilgilere hakim olmanız adayı da rahatlatacaktır.
5.Beden dili her zaman önemlidir. Görüşme sırasında adayın beden dilini gözlemlemelisiniz. Tabii bu gözlemleme sırasında profesyonel gibi gözüken “ gözünü kaçırdı, kesin yalan söylüyor” gibi klişelerinden uzak durmalısınız.
6. Soracağınız sorular konusunda hassas olmalısınız. Sorularınızı doğru seçmeli ve altını doldurmalısınız. Pozisyonun gerektirdiği ve iş hayatı ile ilgisi olmayan sorular sormamalı ve adayın cevap vermek istemeyeceği özel hayat sorularından kaçınmalısınız.
7.Sizin adaylara soru soracağınız gibi onların da size sorabileceği kısmını atlamamalısınız. Adayların sorularını dikkatli bir şekilde dinleyip, mümkün olduğunca net cevaplar vermelisiniz. Soru sormaktan kaçınan veya atlayan adaylar içinse, görüşme sonunda mutlaka hatırlatmalısınız. Böylece adayın kafasında soru işareti kalmamasını sağlamış olursunuz.
8.Seçme ve yerleştirme sürecinde farklı birçok mülakat kavramı bulunuyor. Örneğin adayın stres kavramını ölçmek için ona kaba veya aksi davranmamalısınız. Adaylara nazik davranmanız, kurum kaliteniz açısından en doğru hamle olacaktır.
9.Genelde işe alım süreçleri uzun zaman alan süreçlerdir. Pozisyonun aciliyeti yok ve uzun zaman boşlukları var ise, adaylara ara bilgilendirme yapmalısınız. Şunu unutmamalısınız, sizin pozisyon arayışınızın devam ettiği gibi, görüştüğünüz adayların iş arayış süreçleri de devam etmektedir.
10.Tüm aşamalar bitti, sürecinde sonunda olumlu adaylara dönüş sağladığınız gibi, olumsuz değerlendirilen adaylara da olumsuz dönüş yapmalısınız. Sadece olumlu değerlendirilen adaylara dönüş iş ahlakı konusunda etik olmayan bir değerdir. Bu durum adayın gözünde de imajınızı zedelemektedir.
Not: Bütün bu meşakkatli adımların ardından, yetenek seçme ve yerleştirme aşamasının sistemli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini unutmamalısınız. Düzenli bir şekilde atlanmayan ve önem verilen her bir adım, sizi mutlaka amacınıza ulaştıracaktır.