İK Blog

Etkili Bir İşe Alım Mülakatı Nasıl Yapılır?

Etkili işe alım mülakatlarında yapılması gerekenler nelerdir?

İş mülakatları hep adaylar tarafından değerlendirilir. Mülakatlar İK Uzmanları tarafından nasıl yapılmalıdır neye dikkat edilmelidir, görüşme nasıl yönlendirilmelidir konusu çok fazla gündeme gelmez. İK Magazin olarak İK uzmanları açısından işe alım mülakatları hakkında inceliklerden bahsettik. İşe alım mülakatı nasıl yapılır? Mülakatta hangi sorular nasıl sorulur? Nelere dikkat edilmelidir? İşte detaylar;

İşe alım mülakatı nasıl yapılır?

mülakat

Mülakat yaptığınız kişiye saygılı davranın

Saygı her insan için gerekli bir erdemdir. İnsan kaynakları uzmanları görüştükleri herkes nezdinde çalıştıkları şirketi temsil eder. Adayların izlenimleri İK uzmanının tavır ve davranışları ile oluşur. Görüşmecinin adayla olan iletişimi adayın o şirketi tercih etme yada etmeme nedeni olabilir. Aday pozisyona uygun olmasa dahi o şirketin potansiyel müşterisi olabilir. Öte yandan aday görüşme deneyimini sosyal mecralarda paylaşarak geniş kitlelere ulaştırabilir. Bu nedenle adayla kurulan ilk temastan sürecin sonuna kadar saygılı ve güler yüzlü tavır önemlidir.

hr isgorusmesi mulakat 29 05

Görüşme kronolojisi

İşe alım mülakatlarında görüşmeyi insan kaynakları uzmanının yönlendirmesi beklenir. Görüşme ister fiziki ister sanal ortam üzerinden gerçekleşsin görüşmenin bir giriş gelişme ve sonuç kısmı olmalıdır. Giriş kısmında görüşmeci şirket ve pozisyonla ilgili kısa bir bilgi verip adayı tanımaya geçebilir. Pozisyonla ilgili bilgi, aday kendini anlatmadan verilebilir. Bunun nedeni aday pozisyonu bilerek kendisini anlatırsa kendi anlatımında pozisyonla bağ kurabilir. Aday kendini anlattıktan sonra soru cevap kısmına geçilir. Soru cevap kısmında adayın tecrübeleri ve eğitimi ile pozisyondan beklentiler karşılaştırılır. Görüşmeci nezdinde buraya kadar adayın beklentileri karşılıyor olduğu izlenimi oluşmuşsa sorular biraz daha detaylandırılır. Adayın pozisyonu daha detaylı anlayabilmesi açısından kime bağlı çalışacağı çalışma esasları vb bilgiler paylaşılabilir. Sonuçta adayın da şirketi ve pozisyonu değerlendirdiği unutulmamalıdır. Adayı kişilik ve çalışma prensipleri açısından da tanımaya çalıştıktan sonra adayın soruları alınıp süreçle ilgili bilgi verilir. Bir sonraki aşamaların nasıl gelişeceği bilgisi verildikten sonra görüşme tamamlanabilir.

mulakat

Adayın kendisini anlatmasına fırsat tanıyın

Kimi mülakatlarda görüşmeciler şirketi ve faaliyetleri anlatırken konuyu fazla uzatabiliyor. Oysa görüşmede esas olan adayı tanımaktır. Şirketle ilgili çok kısa özet bir bilgi vermek, ilk aşama için yeterli olacaktır. Sonrasında adayı dinlemek mevcut pozisyonla ortak noktalar bulmak için soru cevap şeklinde ilerlemek doğru bir yöntemdir.

Mülakatta adaya sorulabilecek sorular 

İş görüşmelerine görüşmeci sıfatıyla katılacak kişinin şirket bilgilerine çalışma koşullarına ve pozisyonla ilgili detaylara hakim olması beklenir. Görüşmeci olarak öncelikle bu başlıklarda bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun. Aday görüşmeye gelmeden önce CV’sini detaylı bir şekilde inceleyin. CV inceleme işini aday masaya oturduktan sonraya bırakmayın. Aday görüşmeye gelmeden önce özgeçmişi üzerinde notlar alarak sorularınızı yazabilirsiniz.

Mülakatta adaya sorulabilecek soru başlıkları şunlardır;

  • Şirketle ilgili ne kadar bilgi sahibi olup olmadığı,
  • Geçmiş iş tecrübeleri ve detayları,
  • Bir başarı hikayesi,
  • Bir başarısızlık hikayesi,
  • Varsa eski iş yerinden ayrılış nedeni,
  • Belirgin kişilik özellikleri(adayın kendisini tarif etmesini isteyin),
  • Önümüzdeki dönemde kariyeriyle ilgili beklentileri,
  • Bu işe başvuru nedeni deneyim ve tecrübeleriyle olduğunu düşündüğü ortak noktaları,

Kentsel Dönüşüm

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu