İK Blog

Fikir ve Çalışmalarıyla Tarihin Akışını Değiştiren Kadınlar

Fikirleri, çalışmaları, azim ve cesaretleriyle dünya tarihine iz bırakan kadınları ve başarılarını sizin için derledik.

Başarılarıyla yanındakilere ilham veren, fikirleriyle devletleri yönlendiren,yaptıkları buluşlarla dünyayı değiştiren ve vizyonlarıyla geleceğe şekil veren , yüzyıllardır tarihin akışını değiştiren kadınların başarılarını sizin için araştırdık.

İşte fikir ve çalışmalarıyla tarihin akışını değiştiren kadınlar;

Maria Curie (1867-1934)

marie curie 1

Dünyanın bugünkü hale gelmesinde etkili olan, bilimin gelişmeye başladığı 1900’lerde, bilinen tek bilim kadını. Çünkü polonyum ve radyum adlı elementleri ayrıştırıp isimlendirdi. Radyoaktivite üzerine önemli çalışmalarda bulundu ve radyoloji bilimini kurdu. 1906’da “genel fizik profesörü” olarak Sorbonne Üniversitesi’nin fizik bölümüne girdi. Bu unvanı taşıyan ilk kadın olması da önemlidir. Ayrıca 1903’te Fizik ve 1911’de Kimya Nobel ödüllerini aldı.

Rosa Parks (1913-2005)

rosa parks

Rosa Parks ve Martin Luther King  Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin en önemli öncülerinden biridir. 1955 yılında ırk ayrımı hala yürürlükteydi ve siyahlar otobüste arka tarafta oturma hakkına sahipti. Bir beyaz gelip siyahın yerini istediğinde, siyah yerini vermek zorunda ve arka bölüme geçerdi. Rosa Parks kendisinden yer isteyen beyaz adama yerini vermez ve Parks tutuklanır. Daha sonra, siyahlar boykot başlatırlar ve tüm ülkeye yayılır. Bu olaylardan sonra, 1964 yılında siyahlara beyazlarla esit haklar veren sivil haklar kanunu çıktı. Böylece, Rosa Parks, siyah kadın hareketinin simgesi olmuştur.

Afife Jale (1902-1941)

afife jale

İlk müslüman kadın tiyatrocudur. Cesaret, azim ve tutku dolu bir hayat hikayesi vardır. Sadece tiyatro tarihine değil; türk kadınların tarihine de iz bıraktı. Müslüman kadınların sahne yasağına ve polis baskılarına inat,  Apollon Tiyatrosu’nda ‘Yamalar’ ile ilk kez seyirci karşısına çıktı. Fakat sahne mutluluğu kısa sürdü. Bakanlık, Müslüman Türk Kadının sahnede rol almasını yasakladı. 1923 yılında, Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına sahneye çıkma yasağını ortadan kaldırdı. İdealleri ve tutkuları olan Afife Jale özgür bir şekilde oyunculuğu yapmaya başladı.

Sabiha Gökçen (1913-2001)

sabiha gokcen

Dünyanın ilk kadın savaş pilotu, Türkiye’nin ilk kadın havacısıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, Türkiye’de kadınların neler yapabileceğinin, ne kadar güçlü ve bağımsız olduklarının kanıtıdır.

Anne Frank (1929-1945)

anne frank

Nazi Almanyası döneminde 13 yaşındaydı ve Amsterdam’da babasının ofisinde saklanıyordu. Burada, yaşadıklarını yazdığı günlüklerle Nazi zulmünü tüm dünyaya duyurdu. Bu yüzden de Yahudi Soykırımı’nın sembolü oldu.

Coco Chanel (1883-1971)

coco chanel

“Moda geçicidir ama stil kalır.” sözüyle modaya modernizmi getiren modacıdır. Ondan önce abartılı kıyafetler, süslü şapkalar, kabarık etekler vardı. O, kadınlar için pantolonu tasarladı. Özgür ve güçlü kadının sembolü oldu.

Jeanne d’Arc (1412-1431)

jeanne darc

Daha 16 yaşındayken zırhını giyip, kılıç kuşanıp Fransa’nın savaşlarında en ön saflarda yer aldı. İnsanlara yol gösterdi ve ülkesini İngiltere’ye karşı korudu. Kendisine İsa’dan vahiy geldiğini söylediği için cadı denildi ve yakıldı. Fakat ölümünden 490 yıl sonra Vatikan tarafından azize ilan edildi.

Sappho (M.Ö 570)

sappho

Tarihin ilk kadın edebiyatçısı. Ayrıca Yunan tiyatrosunun ilk kadın oyun yazarı. Coşkulu ve cesur şiirleriyle ön plana çıktı. Yazdığı coşkulu ve cesur lirik şiirler nesiller boyunca yaşadı ve günümüze kadar geldi.

Mary Wollstonecraft Shelley (1759-1797)

marry sheley

Gördüğü bir rüya üzerine yazdığı romanı “Frankenstein or the Modern Prometheus”la efsane oldu. Fakat o sadece, tüm zamanları etkileyen Frankenstein karakterini yaratmasıyla bilinmiyor. Aynı zamanda feminizmin ilk tohumlarını da attı. İngiltere’de kadın haklarının yasallaşması fikrini ilk ortaya atanlardan biri de o.

Hatşepsut (M.Ö 1507-1458)

hatşepsutMısır’ın ilk kadın firavunu ve en güçlü yöneticilerinden biriydi. Dönemi barış ve bolluk içinde geçti, mimari ve taşımacılık konusunda geleceğe ışık tutacak adımlar attı. Bir kadın firavun olarak büyük saygı gördü.

 

 

 

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu