İK Blog

Geleceğin Meslekleri Değişti: Bazı Meslekler 20 Yıl Sonra Yok Olacak

Teknolojinin gelişmesi ve dünyamızın değişmesiyle birlikte ilerde yüzlerce meslek kaybolacak ve yeni meslek grupları oluşacak. İşte detaylar;

Dünyamızın değişmesiyle birlikte iş hayatı ve meslek seçiminde de değişiklikler meydana geldi. Birçok mesleğin yok olmasının yanında yeni meslek grupları da ortaya çıktı. Gelecek kaygısı yaşanmaması adına ailelerde çocuklarının hangi mesleği seçmesi gerektiği, ileride hangi mesleklerin kaybolup hangi yeni mesleklerin ortaya çıkacağı konusunda kararsız.

Uzmanlar meslek seçimindeki en önemli noktanın bugünün değil geleceğin meslekleri düşünülerek seçim yapılmasının gerektiğini söylüyor.Yani aslında bugün meslek seçimi yaparken 20 yıl sonrası düşünmemiz gerekiyor.

Yapay Zeka Bazı Meslek Gruplarının Yerini Alacak

robots working ile ilgili görsel sonucu

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırma da benzer konunun altını çiziyor. Araştırmaya göre; bundan 20 yıl sonra birçok iş otomatik olarak yapılacak. Taşımacılık, lojistik, ofis ve idari destek gibi işlerin otomasyonla yapılacağı öngörülüyor. Dahası, hizmet endüstrisindeki meslekler de benzer akıbeti yaşayacak. Yapay zekâ, büyük veri işleme, derin öğrenme konularındaki küçük pürüzler düzeltildiğinde ve işaretlenmiş veriler arttırıldığında mesleklerin otomatikleştirilmesi engellenemeyecek. Bu yönde sinyaller bugünden verilmiş durumda. Örneğin; hukuk firmaları, belgelerin kopyalarını taramak için giriş düzeyindeki avukatlar yerine, bu zorlu işi daha hızlı ve daha ucuz bir şekilde doğal dil işlemeyi kullanan yazılımlarla yapıyorlar, derin öğrenme görüntü tanıma araçları, dijital taramalarda deneyimli radyologlar kadar, hatta onlardan daha iyi bir şekilde tümörleri işaretleyebiliyor ve sınıflandırıyor ya da algoritmik olarak optimize eden web siteleri, yatırım portföylerini finansal danışmanların işini görmeye başladı bile.

Bu Meslekler Teknoloji ile Birlikte Yok Olacak

robots and humans ile ilgili görsel sonucu

Teknolojinin ilerlemesi ve robotların destek elemanı olarak endüstride yer almalarından en çok etkilenmesi beklenen meslek gruplarının başında müşteri hizmetleri temsilcileri, satış elemanı, kasiyerler, garsonlar, kapıcılar, nakliyeciler, sekreterler, depo görevlileri, muhasebeciler, öğretmenler, araba tamircileri, onarım işçileri, güvenlik görevlileri, aşçılar, kişisel bakım yardımcıları, marangozlar, çocuk bakımcıları, avukatlar geliyor.

Peki Hangi Meslekler Popüler Olacak?

İlgili resim

Araştırmalara göre, gelecekte 50 yeni mesleğin gündeme gelmesi olası. Bu noktada, teknoloji ve bilgisayar bilimleri ile birleşmeyen meslek kalmayacak. Özellikle Robot ile ilgili alt grup meslekler çok yaygınlaşacak. Veri para yerine geçeceği için Veri dedektifleri, veri yorumlayıcıları, veri ayıklayıcıları olacak. Drone konuları da ilerleyecek özellikle mahremiyet ve güvenlikle ilgili düzenlemelerden sonra drone programlayıcıları, drone filo yöneticileri olacak. Kişisel sağlık dijitalleştirilmesi ve insan performansının optimizasyonu da çok önemli bir alan olarak yükselecek. Yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, beyin büyütme uzmanları, gen sekanserleri, epigenetik terapistler,  genetik modifikasyon tasarımcıları öne çıkacak. Yapay zeka çalışmaları sürecek fakat isimleri farklılaşacak. Blockchain mimarları özellikle karşılıklı güven sağlanmasında ilerleyecek, 3D baskı imalatçıları çok farklı alanlarda kullanılacak. Başka gezegenlerde asteroit madencileri, Füzyon santrali uzmanları, kuantum teknoloji guruları olacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar Neyi Tavsiye Ediyor?

self confident child ile ilgili görsel sonucu

Uzmanlara göre yeni nesle, düşmeyi, ayağa kalkmayı, devam etmeyi, yeni durumlara adaptasyonu, problem çözmeyi, algoritmik düşünebilmeyi, sorgulamayı, öğrenme yöntemlerini, çalışma yöntemlerini, kendini izleyebilmeyi, farkındalığı, konsantrasyonu, amaç arayışını, etik değerleri, bütüne bakabilmeyi, kendini tanımayı, kendine güvenmeyi, beraber çalışmayı, iletişimi öğretmeliyiz. Çünkü insanoğluna asıl gereken araçlar bunlardır.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu