İş hayatında sağlıklı kurulan karşılıklı açık iletişim, başarıya giden yolda en önemli başlıklardan biri olarak görülüyor. Geri bildirim kişileri karşılıklı olarak geliştirirken konuların da daha hızlı çözülmesini sağlıyor. Peki geri bildirim nedir? Geri bildirim vermek neden önemli? Gelin bu soruları yanıtlayalım.
Bireylerin yapılan bir eylem veya bulunulan bir durum ile ilgili her türlü bilgi, görüş ve izlenimlerini karşıdaki kişiye aktarmalarına geri bildirim denir. Geri bildirimi eleştiriden ayıran en önemli faktör geliştirici olmasıdır. Bir olay veya durumun etkileri, nedeni, sonucu vb alanlarda verilen geri bildirimler aynı zamanda gelişim noktalarının da rehberliğini yapar. İşyerleri için de geri bildirim kültürünün oluşması gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır. Geçmişte yalnızca yöneticiden çalışana doğru bir akış sergilenirken, günümüzde geri bildirim çift yönlü bir iletişim olmuştur. Artık çalışanlar, düşüncelerini daha özgür ifade edebildikleri iş yerlerinde çalışmayı istiyor. Peki geri bildirim kültürü oluşmuş bir şirket olmanın avantajları nelerdir?
Çalışan Bağlılığını Kuvvetlendirir
Geri bildirimler çalışanların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlar. Sorumluluklarını benimsemeleri konusunda teşvik eder. Geri bildirim kültürü benimsenmiş bir şirkette çalışanlar bir sorunla karşılaştıklarında ya da hata yaptıklarında bunu ifade etmekten kuşku duymaz. Her geri bildirimi bir gelişim fırsatı olarak görür. Kurulan güven ortamı çalışanların daha huzurlu bir ortamda çalışmalarını sağlayarak bağlılıklarını güçlendirir.
Verimlilik Artar
Etkili bir iletişim kültürüne sahip bir şirkette çalışanlar gerçek performanslarını ortaya koyma konusunda daha başarılıdır. Sürekli geri bildirim halinde olmak mevcut eylemler ve hedeflerin ne kadar örtüşüp örtüşmediğini karşılaştırma imkanı sağlar. Muhtemel bir aksamada toparlanmak daha kolay olacaktır.
Çalışma Hızını Yükseltir
Düzenli geri bildirimler ile yöneticiler çalışanlarının performanslarını daha kolay takip edebilir. Çalışanlar da gelişim noktalarını daha net görebilir. Bu noktada yöneticiler ve çalışanların konulara hakimiyeti yükseleceğinden daha iyi stratejiler geliştirebilir.
İş Birliği Artar
Geri bildirimler karşılıklı iletişimin bir ürünüdür. Yalnızca üstten asta olumsuz geri bildirim olarak değil, tüm kademelerin birbirlerine karşı yapıcı geri bildirimde bulunması ekip içindeki iş birliğini güçlendirir
Yenilikçi fikirler ortaya çıkar
Düşüncelerini özgürce ifade edebilen çalışanlar, fikirlerini dile getirmekte çekinmeyecektir. Açık iletişimin olduğu bir işyerinde beyin fırtınası ortamının yaratılması ve yeni fikirlerin doğması daha kolaydır.