
Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de yaklaşık 30 şirket, 6 ay boyunca haftada 4 gün çalışmayı denemelerini sağlayacak yeni bir pilot projeye dahil olduklarını açıklamıştı. Şirketler Haziran 2022’de başlayacakları pilot proje kapsamında Aralık ayına kadar haftada 1 gün az çalışarak aynı üretkenliği korumaya çalışacak. Bu sürede çalışanların maaşları ise değişmeyecek.
Daha önce 2015 ile 2019 arasında İzlanda’da da işyerleri, haftalık çalışmanın maaşlarda herhangi bir azalma olmaksızın 40 saatten 35-36 saate düşürerek denemeler gerçekleştirmiş, sonuçlar şaşırtıcı olmuştu.
Sonuçların analizini Temmuz 2021’de düşünce kuruluşu Autonomy ve araştırma kuruluşu Association for Sustainability and Democracy yayımlamıştı.
2 bin 500 çalışanın dahil olduğu denemeler, “muhteşem bir başarı” olarak görülürken, artık ülke işgücünün yüzde 86’sının çalışma saatleri azaltıldı ya da çalışanlara saatlerini azaltma hakkı verildi.
Daha da önemlisi, rapora göre çoğu işyerinde çalışanların üretkenliği ya aynı kalıyor ya da artıyor. Bunun yanı sıra çalışanlar, daha az stres ve tükenmişlik yaşadıkları için refahlarının ve iş-yaşam dengelerinin önemli ölçüde iyileştiğini belirtmişti.
Haftada 4 gün çalışma başka nerelerde deneniyor?
Belçika
Belçika hükümetinin Şubat 2022’de işgücü reformu kapsamında kabul ettiği tasarıya göre, çalışanlar isterlerse günlük 9,5 saat mesai yapmaları durumunda haftanın 4 günü çalışabiliyor. Böylece haftalık 38 saat olan çalışma süresi 4 günde tamamlanmış oluyor.
İspanya
İspanya geçen yıl nisan itibarıyla haftada 4 gün çalışmayı denemeye başladı.
Guardian‘ın haberine göre üç yıl boyunca devam edecek denemede şirketlerin çalışma saatlerini minimum riskle azaltması için 50 milyon euro ayrıldı.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda’daki birkaç şirket şu anda çalışılan gün sayısını azaltmayı deniyor.
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Mayıs 2020’de şirketleri haftada 4 gün çalışmayı denemeye teşvik etmişti.
Kararın nihayetinde işverenlere ait olduğunu ama “bunun ülkenin her yerinde turizme katkı yapacağını, bu yüzden işyerinde fayda sağlayıp sağlamayacağını düşünmeye değer olduğunu” söylemişti.
2021’in başında (ülkedeki ofisinde yaklaşık 80 kişi çalıştıran) Unilever, bir yıl boyunca haftada 4 gün çalışma denemesini başlatmıştı.
Projeyi duyuran açıklamada şirketin genel müdürü Nick Bangs, bu hamlenin bir “deney” olduğunu, “[kişilerin] çalışma tarzında önemli bir değişiklik” yapıp yapmayacağını görmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Bangs, “Eski çalışma yöntemlerinin artık eskide kaldığına ve bizim amacımıza uygun olmadığına inanıyoruz” demişti. Şirket bu denemenin sonuçlarını henüz paylaşmadı.
Japonya
Japon hükümeti, Haziran 2021’de yayımlanan yıllık ekonomi politikası kılavuzlarında işverenleri haftada 4 günlük çalışma düzenini benimsemeye teşvik etme planlarını duyurdu.
The Washington Post‘un haberine göre hükümet, çalışanların iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi ve aileleriyle vakit geçirmeleri ya da eğitimlerini ilerletmeleri için onlara daha fazla zaman sağlamayı ümit ediyor.
İskoçya
Eylül 2021’de İskoç Ulusal Partisi, yalnızca ofise gidilen işlerde geçerli olacak haftada 4 günlük çalışma projesinin pilot uygulamasını başlatmayı planladığını duyurmuştu.
Düşünce kuruluşu İskoçya Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü’nün 2 bin 203 kişiyle yaptığı ankete göre katılımcıların yüzde 80’i çalışılan gün sayısını azaltmanın refahlarını olumlu yönde etkileyeceğini söylerken, yüzde 88’i programa katılmaya istekli olacağını belirtmişti.
İrlanda
Four Day Week İrlanda kampanya ekibi, şubat itibarıyla bir pilot proje başlatıyor. Ekim 2021’den bu yana projeye 17 şirket dahil oldu bile.
Organizatörler projenin “çalışma süresinin azaltılmasının İrlanda bağlamında üretkenlik, insani refah ve çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini daha iyi anlamayı hedeflediğini” belirtmişti.
Katılanlar arasında işe alım şirketi Yala ve küçük çocuklar için öksürük ve boğaz ağrısı ürünleri üreten şirket Soothing Solutions da var.
Kaynak: Independent