İK Blog

İş Hayatında Başarılı Olmanın En Etkili Yolları

İş hayatında başarılı olmak için yapılması gerekenler...

Kim başarılı olmayı istemez ki?

Her insan iş hayatında başarının ve başarının sağladığı getirilerin öneminin farkındadır. Ancak başarılı olmak nefes almadan çalışmak, okumak, çabalamak değildir. Bu tür bir beklentiye girmek başarılı olmaktan ziyade sizi kaygılı olmaya iter. Başarılı olmak doğru zamanda, doğru metodlarla kendimize özel geliştirdiğimiz bir çalışma ortamı yaratmaktır.

Başarılı olabilmenin altında ise etkili işler yapıyor olmak yadsınamaz bir önem taşımaktadır. Etkili olmanın kelime karşılığı insanın hedeflediği sonucu almasıdır. Yani aslında etkili işler yapıyor olmak size hedefe ulaşmayı ve beraberinde başarıyı getirecektir.

Avusturyalı yazar, konuşmacı, danışman, öğretim üyesi ve yönetim bilimci kimliklerine sahip olan Peter F.Drucker iş hayatında etkili işler yapabilmenin ipuçlarına değinmiştir. Drucker’e göre etkili & başarılı çalışmalara imza atmak için;

1.Ne Yapılması Gerektiğini Planlayın

to do list yapmak ile ilgili görsel sonucu

Herkesin hayatında yapması gereken tonlarca işi vardır. Ancak buradaki püf nokta yapılacak işleri öncelik sırasına göre ayırmak ve nelerin yapılacağını karar verip hayata geçirmektir. Acil olan işler ile önemli olan işleri ayırabilmek etkili çalışmada önemlidir. Zamanı iyi kullamasını bilmeyen insanların etkili ve başarılı olması neredeyse mümkün değildir. Bu nedenle zamanı yönetmek ve enerjimizi önemli olan işlere vermek gerekir.

 

2. İçinde Bulunduğunuz Her Ortamda Kendinize ” Doğru Olan Nedir? ” Sorusunu Sorun

sorgulayan insan ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanlar bir şirkette müşterinin mi, patronun mu yoksa çalışanın mı lehine karar alınması gerektiğini düşünmek yerine, söz konusu şirket için doğru olan nedir diye sorup, buna göre karar alırlar. “Doğru olan nedir?” sorusunu sorup buna göre davranmak, etkili insanların içinde bulunduğu her ortamda uydukları bir ilkedir. Bu ilke, onlara her durumda pusula işlevi görür.

3. Bir Eylem Planı Geliştirin

 

planlı insan ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanlar kararlarını eyleme dönüştürür ve hayata geçirirler. Çünkü eyleme dönüşmeyen kararın değeri yoktur. Başarılı insanlar aynı zamanda yaptıkları her planın hayatın getirdiklerine göre değişmesi gerektiğini de bilirler. Bu nedenle planlarını belirli aralıklarla gözden geçirerek gerekli değişiklikleri yaparlar.

4. Aldığınız Kararların Sorumluluğunu Üstlenin

 

karar alan insan ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanlar aldıkları kararları uygulamak için gerekli kaynaklara (zaman, bilgi, para…) sahip olup olmadıklarının bilincindedirler. Sadece kendileri için değil, birlikte çalıştıkları, iş yaptırdıkları insanların da söz konusu işi yapacak zamanları, bilgileri, fiziki, parasal kaynakları ya da istekleri olup olmadığını tartarlar ve işleri buna dikkat ederek dağıtırlar. Ayrıca aldıkları her karardan kimlerin nasıl etkileneceğini düşünür ve bu insanları aldıkları kararlardan haberdar ederler.

5. İletişim Sorumluluğunu Üstlenin

 

etkili iletişim iş ortamında sunum ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanlar aldıkları kararların iletişimini yapma sorumluluğunu üstlenirler. Planlarını açıklar, kendilerine bağlı olanların, kendileriyle birlikte çalışanların ve kendi üstlerinin yorumlarını dinlerler ve gerekirse planlarında değişiklik yaparak uygulamaya geçerler. Gerekli iletişimi yapılmayan hiçbir kararın başarılı olması mümkün değildir.

6. Sorunlara Değil, Fırsatlara Odaklanın

 

İlgili resim

Sorunlar elbette önemlidir ve bunların çözülmesi gerekir ama sorunları çözmek kimseyi ileri götürmez. Hayatta daha önemli olan fırsatlar olduğu için başarılı insanlar fırsatlara odaklanırlar. Bu nedenle değişim onları ürkütmez, değişimin içindeki tehditleri değil, fırsatları görmeyi ve bunları kendi yararlarına değerlendirmeyi düşünürler.

7. Zamanınızı Verimli Kullanın

 

zamanı verimli kullanmak ile ilgili görsel sonucu

Her toplantının bir hedefi vardır ve başarılı insanlar kimlerle ne için bir araya geldiklerinin bilincindedirler. Hem kendilerinin hem de başkalarının zamanlarını verimli kullanmaya özen gösterirler. Toplantı konusunun dışına çıkmazlar, kimsenin zamanını gereksiz yere kullanmazlar. Her toplantıda hangi kararların alındığını kayda geçirirler ve kararların hayata geçip geçmediğini takip ederler.

 

8. Ben Diliyle Değil, Biz Diliyle Konuşun

 

iş hayatı beyin fırtınası ile ilgili görsel sonucu

 

Başarılı insanların ortak özelliği, kendileriyle birlikte çalışanlara verdikleri değerdir. İnsanları anlar, onların ihtiyaçlarını dikkate alırlar. Kendilerini değil, birlikte çalıştıkları insanları yüceltirler. Bu nedenle “ben” diliyle değil, “biz” diliyle konuşurlar.

 

9. Kendi Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Bilin

 

swot analysis man ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanların yüksek farkındalıkları vardır. Kendi eksikliklerini bilirler ve bunları tamamlayacak doğru insanlarla iş birliği yaparlar. Hedefledikleri sonuçları almak için birden fazla insanın güçlü taraflarının bir araya gelmesini ve doğru işlerin ancak bu anlayışla yapılabileceğini bilirler.

 

10. Farklı Görüşlerde Olmaya Açık Olun

 

fırsata yaratmak ile ilgili görsel sonucu

Başarılı insanlar, birlikte çalıştıkları insanlarla sürekli aynı görüşte olmayı beklemezler. Doğru kararların farklı görüşlerin tartışılmasıyla ortaya çıkacağını bilirler. Bu nedenle eğer bir toplantıda herkes aynı görüşteyse, toplantıda mutlaka farklı görüşlerin ifade edilmesinin yollarını ararlar. Gerekirse kendileri aykırı görüş ileri sürerek, toplantıda konunun bütün boyutlarının tartışılmasını ve sağlıklı bir karar oluşmasını sağlarlar.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu