
İK Magazin‘den Dev Hizmet! İş hayatının monotonluğundan sıkılıp Ayvalık’a yerleşmek; rahat, huzurlu ve yavaş bir hayat sürmek isteyenler için İK Magazin ekibi ‘Ayvalık’a yerleşilse ne yapılır?’ sorusuna yanıt aradı.
Yapılan araştırmalara göre her 3 çalışandan 2’si Ayvalık’a yerleşip mekan açmak, olmadı Instagram üzerinden bir şeyler satıp denize karşı hayatının geri kalanını huzurlu bir şekilde tamamlamanın hayallerini kuruyor. Biz de Ayvalık’a yerleşmek isteyenler için hangi işlerde çalışma fırsatları olduğunu listeledik.
Ayvalık’ta Hangi İşlerde Çalışılabilir?
Barmen
Barmenlik, Turizm merkezlerinde en çok merak edilen ve eğlencesi bol mesleklerden biri. Kışın açık mekan sayısı oldukça azalsa da yazın barmenlik yapacağınız mekan sayısı oldukça artıyor. Barmen olarak çalışmayı tercih ederseniz gecenizi eğlenceyle geçirerek gündüzlerinizi de kumsalda değerlendirebilirsiniz.
Tur Operasyon Görevlisi
Denizden, güneşten uzak kalamayanlardansanız tatil yerlerinde en eğlenceli işlerden biri tur operasyon görevlisi olarak çalışmak olsa gerek. Sürekli denizin üzerinde, teknedeki turistlerle keyifli sohbetler, doğal yollardan yavaş yavaş bronzlaşma imkanı, aradaki kaçamaklarla çalışırken yüzme keyfi… Daha ne istenir ki?
Otel Görevlisi
Otellerde çok çeşitli alanlarda çalışabilirsiniz. Resepsiyonist olarak çalışabilir, müşteri giriş çıkışlarını ve rezervasyonları organize edebilirsiniz. Ayvalık’ta birçok küçük tesiste emekliler veya beldeye sonradan yerleşenler çalışıyor. Konaklama tesislerinde ayrıca garson, temizlik elemanı, aşçı gibi alanlarda da part time çalışabilirsiniz.
Mağaza Satış Danışmanı
İkili iletişimde sıkıntınız olmadığına inanıyorsanız, mağazalarda satış danışmanı olarak da çalışmayı tercih edebilirsiniz. Her ilde olduğu gibi burada da 4 mevsim açık mağazalar bulunuyor. Ayvalık’ta bol bol karşılaşacağınız mağaza türlerinden biri olan zeytinyağı mağazaları da çalışmak için tercih edilebilir.
Garson
Kafelerde, restoranlarda garson olarak çalışabilirsiniz. Hem kalabalığa ve sıcağa nazaran daha sakin ve dışarıya göre ılımlı bir havada çalışma imkanı bulabilirsiniz.
Seyyar Satıcı
Seyyar satıcı deyip geçmeyin, yaz aylarında en çok kazanan çalışanlar onlardır. Kumsalda satılan dondurmalar, simitler; insanların imdadına koşan ihtiyaçlardır. Özellikle Ayvalık’ın çarşı kısımlarında toka/bilezik/süs eşyaları turistler tarafından en çok sevilen ürünler arasında yer alıyor. Bu nedenle ‘ben koşuşturmacaya gelemem’ derseniz, gündüz vakitlerinizi denize ayırmanıza fırsat tanıyacak akşama doğru çarşıda eşyalarınızı satabileceğiniz bu işi tercih edebilirsiniz.
Daha büyük hayallerle yola çıkanlar için;
Ayvalık’ta Nasıl İş Kurulur?
Küçük mekanları işletmede en çok zevk alınacak ve çalışmaktan mutlu olunacak kısım pastane olsa gerek. Dekorların şirin renklerinden çıkmak istemeyeceğiniz ve minik pastaları gördükçe kilonuzu dert etmeyeceğiniz bir pastane işletmesi için ortalama girişim maliyeti 500.000 Türk Lirası civarında.
Daha samimi ortamları tercih edenlerdenseniz, yeşilliklere ve açık ortamları da özlediyseniz, size tavsiyemiz çay bahçeleri. Yeşilliklerle iç içe, deniz manzaralı bir çalışma ortamından daha güzeli ne olabilir ki? Ayvalık’ta bir çay bahçesi açma niyetindeyseniz karşılamak zorunda olduğunuz ortalama maliyet ise 70.000 Türk Lirası dolaylarında olacaktır.
Diğer bir zevkli işletme ise gençlerin uğrak yeri olan cafeler. Rengarenk puflarla veya farklı dekorlarıyla ilgi çeken cafeler gençlerle de eğlenceli bir havaya bürünüyor. Ayvalık’ta açacağınız bir cafenin ortalama maliyeti ise, denize yakın işlek yerlerde 900.000’e kadar çıkarken, daha mütevazı yerler 100.000 Türk Lirası civarında.
Hem 4 mevsim yaşayanların hem de dönemsel ziyaretçilerin kuşkusuz en çok ziyaret ettiği dükkanlar ise restoranlar. Ayvalık’ta açacağınız ortalama bir restoranın maliyeti ortalama 400.000 Türk Lirası’ndan başlıyor.
Eğlenceyi daha çok seven ve aktif olarak geceleri çalışmayı tercih eden biriyseniz eğer, nezih mekanlardaki barları tavsiye edebiliriz. Açacağınız bir barın Ayvalık’taki ortalama maliyeti ise, 300-550.000 Türk Lirası dolaylarında.
İş kurmanın yanı sıra oturacağınız evi de iyi seçmeniz gerekir. Genelde hem işe, hem denize, hem merkeze yakın olsun gibi talepler İstanbul’da hayal iken, Ayvalık da öyle değil. Apartman daireleri tercihiniz ise, fiyatları 300.000 TL dolaylarında iken, mütevazı müstakil villalar 800.000 Türk Lirası civarında olabiliyor. Kiralar ise 1.450- 1.800 TL aralığında. Böylece hem çalışıp hem de gönlünüzce tatil yapabileceğiniz Ayvalık hayallerine bir adım daha yaklaştınız.
Haberin finalinde ne Ayvalık ne karaip adaları ne maldivler hiç birinin İstanbul’un yerini tutmayacağını hatırlatmakta fayda var. Dünya’nın hiçbir yerinde bulamayacağınız macera aksiyon ve garipler sadece ve sadece İstanbul’da tecrübe edilebiliyor. İyisi mi siz işinizden ayrılıp başka bir şehre yerleşme fikrini biraz erteleyin. Sonuçta kim böyle bir eğlenceden mahrum kalmak ister ki..?
Hayallerime büyük destek oldunuz ve kararsızlığım yok oldu teşekkür ederim.neresi olacağı konusundaki endişelerimde yok oldu.Ve tamam yeni hedefim ayvalık ve yeni bir hayat.