İK Blog

Kalp Krizi İş Kazası Mıdır?

İş kazaları genellikle çalışma ortamında gerçekleşse de firma dışında, hatta dinlenirken bile yaşansa ödenek söz konusu olabiliyor.

İş hayatında cevabı merak edilen sorulardan biri de “Çalışanan kalp krizi geçirmesi iş kazası mıdır?”… Yeni Asır gazetesi yazarı Faruk Erdem, bu konuda okurlarıyla detaylı bir yazıyı paylaştı. İşte o yazı…

Yasalarımız iş kazası tanımını yapıyor. Çalışanları koruyan yasaların içinde iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili olanlar da var.Çalışanların yaşadıkları olay ve rahatsızlıklar birkaç açıdan ele alınıyor.

Bunlar iş kazası meslek hastalığı ve rapor olarak ayrılıyor. İş kazası işin yapılışı ya da işle ilgili bir zamanda meydana gelen olayları kapsıyor. Meslek hastalığı ise o iş dolayısıyla meydana gelen rahatsızlıklarla ilgili oluyor. Rapor ise çalışanların rahatsızlıklarında ortaya çıkan durumu ifade ediyor.

Bütün bu olaylar meydana geldiğinde işçiye ‘iş göremezlik ödeneği’ adı altında para veriliuyor. Raporlu olanlar ise 2 günden sonraki çalışamadıkları günlerin maaşını SGK’dan belli oranlarda alıyorlar. Bu konuda akla gelen bazı soruların cevapları şöyle:

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar nelerdir?

Geçici iş göremezlik ödeneği, Sürekli iş göremezlik geliri, Ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması, Gelir bağlanmış olanın kız çocuklarına evlenme ödeneği, Ölen sigortalı için cenaze ödeneği ödenmesi olarak belirlenmiştir.

İşverenin kontrolü dışında meydana gelen iş kazalarının bildirimi nereye ve kaç gün içerisinde yapılması gerekmektedir?

Sosyal Güvenlik İl müdürlüklerine/ Sosyal Güvenlik merkezlerine ve kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 3 işgünü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.

İş kazası geçiren sigortalının ne kadar sigortalılık süresi bulunması gerekmektedir?

İş kazası geçiren sigortalı için tek şart tescil edilmiş olmasıdır.

İşyerinde geçirilen kalp krizleri iş kazası sayılabilir mi?

Bir olayın iş kazası olup olmadığının değerlendirilebilmesi için öncelikle iş kazası geçiren kişinin, sigortalı olması, mutlaka bir olay ile karşılaşmış olması, meydana gelen olay nedeniyle bedenen veya ruhen özre uğraması hallerinin bir arada bulunması gerekmektedir.

Sigortalı işyerinde ve işini yaparken veya iş yapmadan geçirdiği sürelerde işverenin emrine amade iken dış etkenlerden kaynaklanan bir neden sonucu kalp krizi geçirirse kalp krizinin sonucu (ölüm veya arızalar) işyeri dışında gerçekleşse bile bunun bir iş kazası sayılması gerekmektedir.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin İş Dünyası İnsan Kaynakları Haber İçerik Platformu

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu