
İş yerinde herkesin motivasyonunun yüksek olması nadir görülen bir durumdur. Takımdaki herkes her gün tam motive uyanamayabileceği gibi yer yer toplu motivasyon düşüklüğü de görülebilir. Toplu motivasyon düşüklüğü çoğunlukla mevsim geçişlerinde olmakla beraber bunun farklı nedenleri de olabilir. İyi haber ise motivasyon düşüklüğünün üstesinden gelmek çok da zor değil.
Öncelikle bilmeniz gerekir ki bir arada vakit geçiren herkes birbirinden kolayca etkilenmektedir. Beynimizin ön kısmında bulunan “ayna nöronları” nedeniyle oluşan bu sosyal etkileşim aslında bizi hayata bağlar. Bir tehlike anında herkesin yöneldiği yere gitmek, sosyal ortamlarda mekanın nabzına ayak uydurmak, hatta herkesin maske taktığı yerde maske takma isteği duymak… Bütün bunlara ayna nöronları neden olur. Lafın kısası, ayna nöronları bizi topluma bağlar.
Özellikle çalışma hayatındaki herkesin Pazartesi Sendromu‘ndan muzdarip olması da bir açıdan ayna nöronlarıyla ilgilidir. Her pazartesi işe giderken yolda, kafede ve iş yerinde herkesin modunun düşük olduğunu fark eden ayna nöronları, kişiyi topluma daha uygun hale getirmek için vücuttaki mutluluk hissini oluşturan dopamin hormonu miktarını düşürme mesajı verir. Beyinde salgılanan dopamin miktarı azaldıkça da Pazartesi Sendromu adını verdiğimiz bu sorunu yaşarız.
Motivasyon düşüklüğü de tıpkı Pazartesi Sendromu gibi oluşur. Motivasyon düşüklüğü, çevremizde algıladığımız düşük enerjili insanlara ayak uydurmak için bir nevi beynimizin yarattığı uyum mekanizmasıdır. Bu uyum mekanizmasını hem kendiniz hem de takım arkadaşlarınız için faydalı şekilde kullanmak için kendinizi biraz zorlayarak düşük motivasyondan çıkarmaya çalışabilirsiniz. Sizin motivasyonunuz yerine geldiğinde çevrenizdekilerin ayna nöronları sizdeki enerjiyi algılayacak ve takımınızın motivasyonu kendiliğinden artacaktır. Unutmayın, çevrenizi değiştirmenin en efektif yolu kendinizi değiştirmekten geçer.