
Plazalar ve ofisler günümüz iş dünyasının soğuk ve yapay sığınakları. Beyaz yakalı çalışan grubunun, hayatının büyük bir kısmının geçtiği bu yüksek katlı, penceresiz, klimalı ortamların insan sağlığı üzerine etkileri çok tartışılıyor.
Hareketsizlik, doğal hava yerine klimatize havanın solunması, gün boyu bilgisayar ekranına bakarak çalışmak ve kapalı ortam nedeni ile mevcut hastalıkların yayılmasının kolaylaşması sağlık açısından olumsuz koşullar oluşturuyor. Bu nedenle solunum yolu hastalıklarının, alerjik hastalıkların ve enfeksiyon hastalıklarının haricinde özellikle hareketsizliğin neden olduğu bazı kalp-damar hastalıklarının, plaza çalışanlarında sık görülmesi pek de sürpriz değil. Bununla birlikte günlük çalışma dinamiklerinin getirdiği stres de tüm bu olumsuz fiziksel faktörlere kattığı ruhsal yükler ile kalp damar sistemine ek riskler getiriyor.
Kalp damar hastalıklarının yanı sıra, plaza ve ofis çalışanlarında görülen en büyük rahatsızlıklardan biri de karaciğer yağlanması. Hakeretsiz bir yaşam, fast food ve hazır gıda tüketimi büyük sorunlar yaratıyor. Eskiden 8 saat olan çalışma süresi elektronik postalar ve yeni işleyişte 24 saate yayıldı. Beyaz yakalılar sürekli düşük stres altında. Bu durum insülin direncine neden oluyor. En önemli gösterge yağlı karaciğer sorunu. Ofis çalışanları oksijenlenme sorunu da yaşıyor. Akıllı binalarda çalışmak zorunda kalan insanlar yeterli oksijeni alamıyorlar. Sürekli kötü beslenme ve hareketsizlik de eklenince metabolizma bozuluyor. Ofis çalışanları içinde, normal kilolu olan 45 yaş altı gençlerin bile yaklaşık yüzde 50’sinde karaciğer yağlanması var.
Ofiste Sağlık İpuçları
Düzenli uyuyun
Uykudan fedakârlık yaparak fazla çalışmak, sağlık açısından size dezavantaj sağlar. Düzenli uyku hafızanızı güçlendirerek, beyninizi dinlendirir. Uyku beyninizin yakıtıdır. Uyku kalp ve sindirim sisteminizi koruduğu gibi, odaklanmayı da kolaylaştırır.
Günde 10 bin adım atın
Düzenli egzersizler vücudunuzun savunma sistemini güçlendirdiği için yağış olmayan havalarda yürüyüş ve egzersizleri ihmal etmeyin. Vücut sağlığınız için günlük 10 bin adım önerisi tüm dünyada benimsenmiş bir tavsiyedir.
Rengarenk beslenin
Güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenmek çok önemli. Özellikle çeşitli türden meyve ve sebze tüketmek, sağlık için gerekli beslenme öğelerini ve vitaminleri doğal yoldan sağlayacaktır. Mümkün olduğunca endüstriyel gıdalardan uzak durun, tabiatta yetişen ürünleri tercih edin.
5’er dakikalık dinlenme molaları verin
Beyin ve vücut aşırı yorulduğunda bağışıklık sistemi zarar görüyor. Bu nedenle mümkün olduğunca stres faktörlerini azaltmalı ve beyin ile vücudunuzun dinlenmesi için aktiviteler sonrasında dinlenme fırsatları oluşturmalısınız. Gün içinde kendinize ara ara 5’er dakikalık dinlenme molaları vermenizi öneriyorum.
Düzenli check-up yaptırın
Check-up , özellikle bazı hastalıklarda kritik önem arz eder. Hiçbir belirtisi olmayan ve hastada hiçbir şekilde şikayete neden olmadan ilerleyen kalp, beyin, böbrek gibi gibi hayati organlara zarar veren pek çok hastalığın önüne Check-up sayesinde geçilebiliyor.