Geride bıraktığımız 3 yıl içerisinde tüm dünyada olağanüstü gelişmeler yaşandı. 2020 yılında Covid 19 pandemisiyle başlayan süreçte iş yapış biçimleri köklü değişiklikler geçirdi. Pandeminin etkileri yavaş yavaş atlatılmaya başladıktan sonra, gözler şirketlerin çalışma politikalarına çevrildi. Bu süreçte gelişen teknolojilerin de yardımıyla çalışma hayatı bambaşka bir yere doğru evrilmeye başladı.
2021 yılının başlarında hibrit çalışmayı ve farklı iş modellerini konuşmaya başlamışken 2022’de bu konulara ek olarak yeni teknolojiler de oldukça konuşulacak. Peki 2022’de İK’da yeni gelişmeler neler? İnsan kaynakları uygulamaları nasıl şekillenecek? 2022’de İK trendlerinin yetenek yönetimi, işveren markası, veri yönetimi ve uzaktan çalışma ile alakalı olması bekleniyor. İşte 2022’nin İK trendleri;
Blockchain teknolojisi etkileri
Tüm dünyada trendi son 3 yılda oldukça yükselen blockchain teknolojisi yakın gelecekte İK’da da oyunun kurallarını değiştireceğe benziyor. Verilerin merkeziyetçi yapıdan çıkarak çoklu hale getirilmesi anlamına gelen bu teknoloji ile verilerin saklanması, onaylanması bambaşka bir hal alıyor. Blockchain teknolojisi ile birlikte akıllı kontratlar, veri kimlik yönetimi, şeffaf yönetim biçimleri gibi başlıklarda yeni yaklaşımlar gelişeceği ön görülüyor. Öte yandan blockchain teknolojisinin en köklü değişimleri yaratacağı sektör ise finans ve yazılım sektörü olacak. Finans sektörünün yapısının önümüzdeki on yıl içerisinde baştan aşağı değişmesi beklenirken fiziksel olarak yapılan bir çok işlem artık online olarak yapılabilecek. Tabi bu da, daha az sayıda çalışan manasına geliyor.
Yetenek krizi çözümleri
Çalışma sistemlerinin değişmesi ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle tüm dünyada yetenek krizinin derinleşeceği öngörülürken, yetenekleri bulmaya yönelik stratejilerin her zamankinden daha önemli hale gelmesi bekleniyor.
Yukarıda bahsettiğimiz blockchain trendinin yükselmesi ile birlikte özellikle blockchain developer pozisyonları oldukça fazla talep görecek. Bunun yanında diğer yazılım pozisyonları için de yetenek bulmanın giderek zorlaşmaya başlayacağını da söylemek mümkün.
Bilindiği gibi şirketleri ayakta tutan en önemli etmenlerden bir tanesi onların işgücü sermayeleri. Sürdürülebilirliği sağlamak adına şirketlerin yetenek stratejilerini geliştirecek adımları arttırması bekleniyor. Dolayısıyla özellikle şirketlerin insan kaynakları iletişimine, işveren markalarına yatırım yapmaları rekabetçi işgücü piyasalarında olsa güzel olur değil olmazsa olmaz hale gelmiş durumda.
İşgücü ve ara eleman trendleri
Yetenek bulmanın tüm dünyada oldukça zorlaşmaya başladığından bahsettik. Yine tüm dünyada yüzlerce işverenin önünde duran krizlerden bir tanesi de ara eleman sıkıntısı. Türkiye’de “iş var beğenmiyorlar” tartışmalarından tanıdığımız bu konu, aslında global bir kriz olmaya doğru gidiyor. Zira ara eleman sadece Türkiye’de değil, global çapta önemli bir problem olarak görülüyor. Yakın zamanda Kanada, Almanya, Avustralya gibi ülkelerin mülteci ve göçmen politikalarını bile iş dünyasından gelen ara eleman talepleri nedeniyle şekillendirdiklerini gördük. İşgücü genç ve kalabalık ülkeler, an itibariyle üretim sektörleri için bu anlamda avantajlı. Ancak gelişmiş ülkelerin kendi ülke imajlarını kullanarak işgücü görece genç ve daha fazla olan ülkelerde bulunan bu ara elemanlara yönelik iletişim çalışmalarını arttıracaklarını söylemekte yarar var.
Konuya insan kaynakları perspektifinden yaklaşacak olursak, 2022 yılında şirketlerin, özellikle sosyal platformlarda kendilerini daha iyi anlatmaları, insan kaynakları iletişimini doğru yapmaları bu pozisyonlardaki potansiyel işgücü için bir cazibe merkezi haline gelmeleri gerekiyor. Dolayısıyla 2022 yılında insan kaynakları iletişimi ve işveren markası çalışmalarının öneminin artacağını söylemek mümkün.
İşveren markası insan kaynakları iletişimi
İşveren markası konusu günden güne şirketlerin öncelikli gündemi olmaya devam ediyor. Yukarıda bahsedilen konu başlıkları ışığında değerlendirilecek olursak, yeteneği çekme ve elde tutma sürdürülebilir başarının en önemli anahtarı olacak. İşveren markası iletişimi sadece yeteneği çekmek için yapılan çalışmalar gibi algılansa da aslında içeride sürdürülebilir bir iletişimin devam ediyor olması da çekilen yeteneğin elde tutulması için elzem. Bunun için iç iletişim stratejisi lider iletişimi, çalışan bağlılığı uygulamalarının arttırılması ve sistematik bir şekilde ilerleyecek şekilde planlanması gerekiyor.