
Asgari ücret 1936 tarihli İş Kanunu ile mevzuata girmesine karşın uygulaması 1951’e kadar gerçekleşmedi. 1951’den 1967’ye dek geçen süre içinde asgari ücret mahalli komisyonlar tarafından belirlendi. Günümüze kadar birkaç değişiklikle varlığını sürdüren asgari ücret tespit komisyonu uygulaması 1967’den sonra başlamıştır. Komisyon her yıl toplanarak belli kriterler çerçevesinde bir sonraki yılın asgari ücret tutarını belirler. Asgari ücrete yönelik temel esaslar 01.08.2004 tarihli ve 25540 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Asgari Ücret Yönetmeliği’ndeki esaslara göre belirlenmektedir.
2023 Asgari Ücret
2023 yılında uygulanacak asgari ücret net 8,506.80 TL; brüt 10,008.00 TL olarak belirlenmiştir. Böylelikle asgari ücret 2022 Temmuz ayından bu yana 54,66 seviyesinde artmıştır.
|
İŞVERENE MALİYETİ (TL / AY)
2023 asgari ücret işveren maliyeti şu şekildedir;
|
(5510 sayılı Kanunun 81. Maddesinin (ı) bendine göre, bent de belirtilen şartları sağlayan işverenlere, SGK primi işveren payında 5 puanlık indirim öngörüldüğünden hesaplamalar buna göre yapılmıştır. Gerekli şartları sağlamayan işverenler için, SGK primi işveren payı %20,5 ‘dir.)
2023 İŞVERENLER İÇİN 6661 ASGARİ DESTEK TUTARI NE KADAR OLDU?
İşyerlerinin sigorta primi maliyetleri düşürmek ve istihdamın artışını sağlamak amacıyla yapılan destek aylık 250 TL olmuştur.
Destekten yararlanmak için başvuru yapılması gerekiyor mu?
Yararlanılacak olan asgari ücret desteği tutarı, SGK tarafından otomatik olarak hesaplanıp, işverenlerin takip eden ay veya aylardan doğan sigorta prim borçlarına, yine SGK tarafından otomatik olarak mahsup edilmek suretiyle yararlanmaları sağlanacaktır. Ayrıca gerek cari aya için prim borcu, gerekse ödeme vadesi geçmiş borcu olsa dahi asgari ücret desteğinden yararlanabileceklerdir.
1.000 TL Doğalgaz, elektrik ve Isınma Yardımı İstisnası
7420 sayılı kanun ile çalışanların 1.000 liraya kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerinin ödenmesi amacıyla sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. 322 nolu tebliğin, taslağında herhangi bir fiş, fatura vs. belge istenmeyeceği belirtilmiştir. Bu ödemelerin GV ve SGK muafiyeti olup, ödemeden DV kesilmesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genelgede 7420 sayılı Kanun ile getirilen, enerji giderlerine karşılık yapılan ödemelerin geçici süreyle prime tabi tutulması uygulamasının esaslarını açıklanarak örneklendirmiştir. Fakat genelgenin ‘’ Yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla enerji yardımı yapılan işyerinde çalışmaya devam edenler bakımından esas alınacak mevcut prime esas kazanç, sigortalıya enerji yardımı yapılan aydan önce enerji yardımı yapılan işyerinden bildirilen en son aya/döneme ait prime esas kazanç olacaktır.” İfadesi kafalarda karışıklığa sebep olmuştur.
Örneklendirmek gerekirse; Ekim ayına çalışanın brüt maaşı 9.000 TL ve fazla mesai ücreti 1.500 TL ile SGK matrahı o ay 10.500 TL dir. Diğer ay yani Kasım da yakacak yardımı 1000 TL ödeme olacak 9000+1000 TL; kişinin fazla çalışması oldu olmadı bakılmaksızın kişinin Ekim ayındaki matrahından yüksek olmaz ise bu ödenen yakıt yardımı SGK primine tabi tutulacaktır.
Bu karar ile yardımın bazı işverenler tarafından suistimal edilip çalışanların ücretlerine giydirme yapmaması için hedeflense de, işlemleri uygulayan firmaların cezai yaptırımlarla karşılaşmaması adına yayınlanan genelgelerin daha açıklayıcı olması gerektiği aşikardır.