Maya Vakfı’nın Smartlook Analytics laboratuvarı ile birlikte gerçekleştirdiği, Türkiye’deki ilk ve en geniş kapsamlı Z kuşağı araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmada Z kuşağının mevcut ihtiyaçları, eğitime bakış açıları, gelecekten beklentileri ve istedikleri lider profilleri analiz edildi.
Z kuşağı Araştırması’na göre gençler sanal oyunlarda başarılı olmaya gerçek hayatta başarılı olmaktan çok daha motiveler. Sanal dünyada başarılı olmak için daha çok emek sarf ediyorlar. Üstelik Z kuşağı için gerçek dünyadaki başarısızlık korkusu, oyun dünyasındaki başarısızlık korkusundan sonra geliyor.
İşte Huzur Önemli
Araştırma kapsamında Z kuşağının iş hayatına bakış açısı da incelendi. Buna göre gençler daha fazla kazanacakları ama hoşlanmadıkları işler yerine, yemek ve yaşamak için yeterli paraya sahip olacakları hoşlandıkları işlerde çalışmayı tercih ediyor.
Evden Çalışmayı En Çok Z Kuşağı Sevdi
Araştırmaya göre video izlemek Z kuşağı gençlerinin hayatlarında çok önemli bir yer tutuyor. Gençler, Youtube, Netflix, Instagram gibi video içerikler sunan platformları yoğun olarak kullanıyor, video ile iletişimi tercih ediyor. Daha önceki birçok araştırmanın sonucunda da Z kuşağının uzaktan çalışmayı tercih ettiği ortaya çıkmıştı.
Ayrıca Delloitte’nin araştırmasına göre Z kuşağının üçte ikisi, pandemi sonrası evden çalışma seçeneğinin stresi azaltacağını düşünüyor. Bu durum aynı zamanda iş verenler için de büyük bir avantaj potansiyeli olabilir. Çünkü, pandemi öncesi Y ve Z kuşağı çalışanların üçte biri, stres kaynaklı sebeplerden sık sık izin alıyor ya da performansında düşme yaşıyordu.