İnsan Kaynakları

En Yüksek Kurye Maaşı Hangi Şirket Veriyor?

Kuryeler için en yüksek ücreti hangi şirketler veriyor?

Tüm Dünyada etkisini gösteren Covid 19 pandemisi bazı sektörler ve iş kolları için kriz yaratsa da, bazı sektörlerde hem iş hem insan kaynağı olarak tam bir talep patlaması yarattı.

Pandemi ile birlikte en çok büyüyen alanların başında sanal ticaret geldi. Sanal ticaret pazarının büyümesiyle birlikte yeni iş modelleri ve yeni hizmetler de gelişmeye devam etti.

Tüketim alışkanlıkları, çalışma biçimleri, sosyal yaşantılarda yaşanan değişimlere paralel olarak eve sipariş alışkanlıklarının baştan aşağı değişmesiyle birlikte geçmişte fiziki olarak satılan pek çok ürün artık sadece sanal olarak talep ediliyor. Adrese teslim ürün talebinin artmasıyla bu ürünleri adrese teslim edecek kuryeler için de ciddi bir talep oluşmuş durumda. Talebin artmasıyla birlikte bu alanda çalışmaya ilgi de artarken, bu alanda çalışanlara verilen ücretler de hemen her gün tartışma konusu oluyor.

Öncelikle belirtmek gerekir ki pek çok yeni girişim ile birlikte firmalar farklı iş modelleri yaratarak yeni bir iş alanı yarattı. Bu iş modelleriyle birlikte kuryelerin kazanç modelleri de değişkenlik gösterdi. Farklı şirketlerin uyguladıkları gelir modellerini sizin için derledik.

Kurye nedir?

Kurye herhangi bir gönderiyi şehir içerisinde bir noktadan bir noktaya taşıyan kişiye denir. Ayrıca bu hizmet de aynı isimle anılır.

Moto kurye nedir?

Bir gönderiyi yakın destinasyonlara kısa bir süre içerisinde motorsiklet ile götürüp teslim eden kişiye moto kurye denir.

Kuryenin kargodan farkı nedir?

Kurye görece küçük olan gönderileri kısa mesafelere hızlı bir şekilde ulaştırırken kargo boyut sınırı olmaksızın belirli bir dağıtım planı dahilinde ve daha uzun bir zaman dilimi içerisinde dağıtım gerçekleştirir.

Kurye nasıl olunur?

Her ne kadar kurye deyince akla motorsikletler gelse de kurye olmak için motorsiklet kullanmak şart değildir. Küçük araçlarla ve hatta elektrikli araçlarla da kuryelik yapılabilir. Avrupa’nın birçok kentinde kuryelik bisiklet ile yapılmaktadır.  Ülkemize bakacak olursak kurye olmak için araç ehliyetine sahip olmak şarttır. En çok tercih edilen kuryelik modeli ise moto kuryeliktir. Moto kuryeler gün içerisinde daha fazla adette teslimat yaptıkları için diğer kuryelere kıyasla daha fazla kazanç elde edebilir.

Kurye maaşı ne kadar?

Bu alanda çalışmak isteyen pek çok kişinin öncelikli olarak merak ettiği konuların başında kurye maaşları geliyor. Ortalama bir kurye ne kadar kazanıyor? sorusunu yanıtlamak gerekirse, kuryeler büyük şehirlerde 200 – 250 TL arasında kazanç sağlıyor. Söz konusu bu kazanç ise dağıtılan ürünün sayısına, niteliğine ve teslimat bölgesine göre değişkenlik gösteriyor.

En yüksek kurye maaşı veren şirketler hangileri?

Ülkemizde kuryelik mesleği için en bilinen şirketlerin başında getir, yemeksepeti ve trendyol geliyor. Bu şirketlerin dışında farklı e ticaret ve yemek firmaları da kendi kuryeleri ile çalışmayı tercih ediyor. İşin kazanç kısmına gelecek olursak kuryelik mesleği için temelde 2 farklı iş modeli bulunuyor. Birinci modelde şirketler kuryelik yapacak kişilerden kendi araçları ile hizmet vermelerini istiyor. Bu modelde kuryenin kendi aracına sahip olması gerekiyor. Kurye olarak çalışılan şirket araç masrafına katlanmadığı için teki kazançlar daha yüksek oluyor. Zira şirket, aracın yakıt ve amortisman giderlerini de kuryelik yapan kişiye ödüyor. Bu modelde kazanılan total ücretler 10-12 bin aralığında ise de vergiler ve amortismanları düşüldüğünde neredeyse yarı yarıya bir kayıp yaşanıyor.

İkinci modelde ise kuryeler şirketin aracı ile çalışıyor. Bu modelde çalışan kuryeler şirketin bordrosunda maaşlı olarak çalışıyor. Maaş+prim+bahşişler ve varsa +yan haklar bu kazancın içinde oluyor. Özellikle hızlı market ve yemek alanında çalışan şirketler yan hak olarak özel sağlık sigortasını da kapsam içine alıyor.

Büyük dağıtım şirketlerinde çalışmanın aksine, özellikle belirli bölgelerde daha nitelikli ürünlerin dağıtımını gerçekleştiren kuryeler, gerek gelir gerekse bahşiş kazancı olarak kurumsal şirketlerdeki muhtemel kazançlarından çok fazla kazanabiliyor. Zira kurumsal şirketlerde ödeme kullanıcı tarafından kuruma yapıldığından kullanıcılar kuryelere bahşiş vermeyi tercih etmeyebiliyor. Ama örneğin kişiye özel dağıtımların (çiçek, çikolata vb.) gerçekleştirildiği işlerde bahşiş sıklığı ve oranı artıyor.

Kuryeler günlük ne kadar bahşiş alıyor?

Kurye maaşı kadar merak edilen konulardan biri de kuryelerin bahşiş kazancı. Kuryelerin bahşiş kazancı dağıtılan ürünle ve gidilen nokta ile doğru orantılı olarak değişiyor. Bir kurye ortalama bir günde kaç adet dağıtım yapıyor? sorusunu yanıtlamak gerekirse; yemek, gıda siparişi dağıtan bir kurye tam gün mesaisinde ortalama 20- 25 dağıtım gerçekleştiriyor. Türkiye’de büyük şehirlerde bahşiş tutarı 3-10 TL arasında değişiyor. Her siparişten bahşiş almak mümkün olmayacağı gibi bazı şiparişlerden beklenenin üzerinde bahşiş almak da mümkün olabiliyor. Ortalama tutar belirtmek gerekirse bir kurye günde 50 TL gibi bir bahşiş kazancı elde ediyor.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu