
Son dönemde insan kaynaklarının ana gündem maddelerinden biri olan birçok alanda yaşanan ara eleman bulma sıkıntısı özellikle bazı pozisyonlarda ücretlendirmeyi ciddi oranda etkiledi. Bilhassa zanaat gerektiren işlerde tecrübeli eleman bulmak zorlaşırken eleman ihtiyacı olan işlerde sağlanan kazanç da buna paralel artış gösteriyor.
Türkiye’nin en fazla enginar üretiminin yapıldığı yerlerden biri olan Aydın’ın Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi’nde 700 kilometre uzaklıktan özel olarak gelen enginar soyma ekibi, az kişi tarafından yapılabilen bu meslek dolayısıyla sezonda aranan kişiler arasına giriyor. Kilometrelerce uzaklıktan gelerek mesleklerini icra eden ve ortalama 3 ay çalışan enginar soyucuları, tüm gün boyunca enginar soyarak ayda 30, sezonda da 100 bin TL kazanç sağlıyorlar. Büyükşehirlerde çalışan ortalama bir mühendisten daha fazla kazanç elde eden enginar soyucuları, tek sıkıntılarının ise ailelerinden uzak kalmak olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de enginar soyuculuğunu yapabilen çok fazla kişinin olmadığını belirten K.T., “Ankara’nın Güdül ilçesi kırsal Karacaören Mahallesi’nden bu iş için 3 kişi özel olarak geldik ve bu işte biz bir markayız. Türkiye’de bizim bu yatığımız işi yapabilen en fazla 200 kişi çıkar. Ama bu enginarı bizden daha düzgün soyabilen de yok. Eğitimini babadan aldım. Sezonda geliyoruz, sezon bitince de gidiyoruz. Dışarıdan görüldüğü gibi kolay bir iş değil ve herkes yapamaz. Bıçaklarınızın keskin olması gerekiyor, devamlı pür dikkat istiyor. Dikkatinizi elinizdeki bıçağa vermeniz lazım ki hem istenmeyen bir kaza yaşanmasın hem de enginarı istenilen şekilde soyabilin. Enginarın tanesini 70 kuruştan soyuyoruz ve günde bin, bin 500 adet arasında çanak çıkarıyoruz. Ben normalde manav şefiyim ve 8 bin TL’lik maaşı bırakıp buraya geldim. Burada sezonluk 100-150 bin TL civarında kazanç sağlıyorum.” dedi.