İnsan Kaynakları

İK’da Değişim Yönetimi Trendleri

İş yapış biçimlerinin değişmesiyle insan kaynaklarında değişimi yönetmek stratejik bir hal haldı. İK'da değişim yönetimi nasıl gerçekleşecek?

2020 yılının ilk yarısında yaşanan ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID 19 salgını sonrasında iş hayatında kurallar yeniden yazılmaya başlandı desek yanlış olmaz.

Teknolojinin gelişimi organizasyonel yapıları ve iş yapma biçimini ne kadar etkilediyse, tüm Dünyada hayatları değiştiren koronavirüs salgını da, işletmelerde birçok alanda değişimi bir o kadar mecburi kıldı.

İş hayatının koronovirüse karşı yeniden şekillenmesinde en büyük sorumluluğu yine insan kaynakları üstlendi. Yaklaşık 3 ay süren evden çalışma döneminde çalışanların şirketten beklentileri, çalışma biçimleri, motivasyon kaynakları da büyük ölçüde değişti.

Peki insan kaynakları bu değişimi nasıl yönetti? İK’da değişim yönetimi trendleri neler?

İnsan kaynakları birçok fonksiyonda dijitalleşmeye başlamışken sürecin en çok hızlandığı 2 alan eğitim ve işe alım oldu.

İşe alımda iş görüşmeleri tamamen dijital ortama taşındı. Birçok şirket aslında teknik imkanları bunun için yeterli olsa da adaylardaki ön yargılar nedeniyle henüz tüm işe alım süreçlerini dijitale taşımamıştı. Koronavirüs sürecinde hemen herkes süreçlerin online olarak yürütülebileceğine ikna oldu. Böylece adaylardaki ön yargılar da kırılmış oldu. Önümüzdeki dönemde işe alım uygulamalarının dijitalleşmesiyle değerlendirme merkezi uygulamaları da dahil olmak üzere sürecin büyük oranda dijitalleşmeye devam etmesi bekleniyor.

Peki İK işe alımdaki dijitalleşmeyi nasıl yönetecek? 

İK’nın işe alımdaki dijitalleşmeyi sürdürmesi için, başta organizasyonunu bunun için yapılandırması gerekecek. Adaylar nezdinde, bilgilendirici ve yönlendirici videoların tasarımı, iş simülasyonları ve görüşmecilerin adaylar tarafından değerlendirilme süreçleri bizi bekliyor diyebiliriz.

İşe alımda değişimin yaşanacağı en önemli alanlardan biri ise aday beklentileri olacak gibi görünüyor. Şirketler gelecekte uzaktan çalışmaya daha fazla ağırlık vereceklerinden, adaylarda da buna uygun özellikler aranacak. Kendi kendine motive olabilen, öz disiplini yüksek, zamanı etkin kullanan adaylar işe alımda daha çok tercih edilecek.

Uzaktan eğitim IN sınıf eğitimi OUT

Yukarıda da belirttiğimiz gibi değişimin yaşanacağı alanlardan ikincisi eğitim departmanları olacak. Uzaktan eğitim toplantı ve bilgi paylaşımı için teknik altyapılar zamanla ihtiyaçlara göre çok fazla şekillenecek. Bu, birçok maliyetin de azalması demek. Artık eğitimler online ve interaktif katılımlı olarak tasarlanacak. Eğitimlerin etkinliği daha efektif bir şekilde ölçümlenebilecek.

Sınıf eğitimleri giderek eski moda bir hal alacak. Çalışanların dikkatini toplayabilmek için iç iletişim ve oyunlaştırma uygulamaları daha fazla yaygınlaşacak.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu