İnsan Kaynakları

İnsan Kaynakları 2021 Trendleri Neler Olacak?

İnsan kaynakları alanında 2021 yılında hangi uygulamalar önem kazanacak sizin için derledik.

2020, insan kaynakları gündemi açısından beklenmedik bir yıl oldu. Pandemi ile birlikte firmalar çok kısa süre içerisinde uzaktan çalışma sistemine geçmek zorunda kaldı. İnsan kaynakları alanında son bir yılda, 10 yıl sonrası için planlanan süreçlere bir anda geçilmesi herkes için beklenmedik bir durumdu. Yani dijital bir devrim yaşadık. Bu sebeple dijital dönüşüme ayak uyduramayanların geri planda kaldığı ve bazı aksaklıklar yaşadığı bir süreç oldu.

Artık insan kaynaklarında teknoloji her şey. Bu teknolojik değişime ayak uydurmak, trendleri takip etmek ve geleceği ön gören adımlar atmak, başarılı olmak için olmazsa olmazlardan. 2020 yılında insan kaynaklarının temel gündemi uzaktan çalışma, dijital dönüşüm, uzaktan yetenek yönetimi gibi konulardı.

2021 yılının İK trendleri ise şöyle:

Yapay Zeka ile İşe Alım

İşverenlerin yapay zeka kullanarak yüzlerce adayı kısa sürede analiz etmek gibi ciddi avantajları olan bir yöntem.  Şu an kullanımda olan yapay zeka platformları hem hazır sınav soruları hem de kamera görüntülerindeki mimik ve ses analizleri ile adayı derinlemesine analiz edebiliyor. Adayın sınavdaki davranışlarını takip ve analiz eden yapay zeka sistemleri ayrıca kopya kontrol sistemi sunuyor.

Bulut Tabanlı İK

Bulut tabanlı yazılımlar, istenilen her ortamdan ve cihazdan firmanın kullandığı yazılıma bağlanabilme fırsatı veren sistemlerdir. Bulut tabanlı insan kaynakları yazılımlarında birçok şey yapılabilir. Personelleri takip etmek, iş gücünü olabildiğince hızlı şekilde kanalize etmek, puantaj hesaplamaları, etkili vardiya düzenlemeleri yapmak için hali hazırda kullanılmaktadır. Bu sistem ile ihtiyaç duyulan herhangi bir personelle ilgili bilgiye, günün her anında kolaylıkla ulaşılabildiği gibi vardiya yönetimi ya da bordrolama gibi karışık işlemler dakikalar içinde yapılabiliyor.

Çalışanın Sağlığı ve Mutluluğu

Pandemi boyunca iş ve yaşam arasındaki çizgi daha da bulanıklaştı. Bu durum liderlerin iş-yaşam dengesine öncelik vermekten çok çalışanın hayat boyu sağlığını ve mutluluğunu sağlayacak çalışma modelini, işe ve yaşamın kendisine uyacak şekilde tasarlamaya başlamasına neden oldu. Bu iş modelini bireysel, ekip ve organizasyon düzeyinde iş tasarımına entegre eden işletmeler, çalışanların en iyi şekilde hissedebilecekleri ve performans gösterebilecekleri sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyor.

Çalışan Potansiyelini Açığa Çıkarmak

Pandemi sırasında liderler, çalışanlarını bireysel rollerinin dışında yapılması gereken her şey için sorumluluk almaya davet etti. Çalışanlar da bu zorlukların üstesinden bir şekilde gelmeyi başardı. Bu durum liderlere, çalışanların potansiyellerini liderlerin tahmin bile edemeyecekleri yollarla gerçekleştirebileceklerini göstererek kuruluşu uzun vadede başarılı olacak şekilde konumlandırabileceğini gösterdi.

Gig Ekonomisi

GIG kelimesi müzik sektöründe kısa süreli iş alan ve sahneye çıkan müzisyenler için kullanılan bir terim olup günümüzde tüm sektörlerde geçici ve kısa süreli freelance işler için kullanılmaktadır. Gig ekonomisi, çalışanların özgürlüğünü ön planda tutarak kazanç elde etme arzusu ve freelance platformların gittikçe artması ile ortaya çıkmıştır. Gittikçe artan bu platformlar, 2021’de iyice ön plana çıkacak.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu