
Sosyal medya paylaşımları çalışanların aleyhine ‘delil’ olarak tazminatsız işten çıkarmaya varan uygulamalara neden oluyor. Teknolojinin gelişimi ile birlikte artan sosyal medya kullanımı/iletişimi hayatı kolaylaştırırken kimi zaman da zehir edebiliyor.
İş hayatında sosyal medya kullanımının avantajlarının yanı sıra riskleri de büyük. İşte o risklerden biri de konum ve fotoğraf paylaşımı. Nasıl mı?
Sosyal medya paylaşımı fesih nedeni
Öncelikle hatırlamakta fayda var: ‘İş Kanunu uyarınca iş sözleşmesinin feshini gerektiren her türlü neden, sosyal medya üzerinden gerçekleşmişse de fesih nedenidir’. Yargıtay da sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların feshe neden oluşturabileceğini açıkça kabul etmiştir.
Yani, sosyal medya paylaşımlarında açıkça işverene hakaret eden, bir başka çalışana veya işverene açıkça sözlü tacizde bulunan, işverenin meslek sırlarını açığa çıkaracak nitelikte bilgi paylaşımı yapan, işyerindeki bir çalışana veya işverene yönelik olarak cinsel içerikli paylaşımlarda bulunan ve yine işyerindeki bir çalışan veya işveren hakkında açıkça ırkçı, dini veya ayrımcı ifadeler kullanan bir çalışanın iş sözleşmesi feshedilebilir.
Bu durumdaki bir işçinin iş sözleşmesi feshedildiğinde herhangi bir tazminat alması da söz konusu değildir.
Kahve keyfi fotoğrafı için tazminatsız çıkış
Çalışanların sosyal medya paylaşımları elbette onların hayatlarına dair izler, deliller ortaya koyuyor. İşverene bildirdikleri bir durumun aksini kanıtlar nitelikte ‘deliller’ sosyal medya hesaplarında yer alabiliyor.
Örneğin, işyerinden hasta olduğu için izin alan bir çalışanın paylaşımına bakalım. İzinli olduğu gün mesai saatlerine denk gelen bir zaman diliminde “Hava harika, gel de Şile’de keyfini çıkarma” ya da “Datça’da kahve keyfi” gibi paylaşımlarını bir de konum ekleyerek yaptıysa başı derde girecektir.
Bu fotoğraflar ve bilgiler o çalışanın tazminatsız olarak işten çıkarılmasına neden olacaktır. Çünkü bu tür paylaşımlar işçinin işvereninin güvenini kötüye kullandığının, doğruluk ve bağlılığa uymadığının kanıtı olarak görülüyor.
İşveren ispata mecbur mu?
Sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım sebebiyle iş sözleşmesi feshedilen bir işçi, önce arabulucuya başvurmak şartıyla iş mahkemesine başvurabilir. Böyle bir durumda, fesih nedeni olarak gösterilen sosyal medya paylaşımının mahkemece iş sözleşmesinin feshini gerektiren bir neden olup olmadığının tespitine gidilecektir.
Şayet mahkeme söz konusu durumun haklı bir fesih nedeni oluşturmadığına hükmederse, iş güvencesi kapsamındaki işçinin işe iadesi söz konusu olacaktır. Sözün özü, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar konusunda hassas davranmak ve özellikle çalışma saatleri içinde akıllı telefonlardaki sosyal medya hesaplarından mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor.
Kaynak: NTV