
İşe alım sonrasında kuruma katılacak yeni çalışma arkadaşlarının kurumu tanımaları için hazırlanacak oryantasyon programı, kurumun kendisini yeni çalışana anlatması açısından hayati önem taşıyor. Peki oryantasyon nedir? Oryantasyon eğitimi ne zaman başlar? Nasıl tasarlanır?
Dilimize Fransızca’dan gelen oryantasyon kelimesi yönlendirme ve kılavuzluk etme anlamına gelir. Oryantasyon eğitimi ise iş terimi olarak kullanıldığında iş yeriyle ilgili genel bilgilerin yeni katılan çalışana aktarılması anlamına gelir.
Oryantasyon eğitimi neden önemli?
İyi bir yeteneği bulup kuruma dahil edebilmek kadar, onların yeteneklerini doğru bir şekilde göstermelerine fırsat vermek ve doğru zemini hazırlayabilmek de önem taşıyor. İşe alınan kişilerin başarılı olmalarının yolu, iyi bir oryantasyondan geçiyor desek yanlış olmaz. Kurumun değerlerini, kültürünü, iş yapış biçimlerini, kendine has özelliklerini anlamadan işe koyulan adaylar genellikle önceden öğrendikleri alışkanlıklarla iş yapmaya devam ediyor. Oysa unutmamak gerekir ki sektörler aynı olsa bile her şirketin kültürü iş yapış biçimleri birbirinden çok farklı olabilir. Örneğin bazı şirketler “başarıya ulaş da nasıl ulaşırsan ulaş” prensibini benimserken, bazı şirketlerse başarıya ulaşmak için belirli temel prensiplerin yerine getirilmiş olmasını şart koşuyor olabilir.
Oryantasyon süreci nasıl tasarlanmalı?
Yerli ve yabancı birçok şirketin oryantasyon süreci ve iletişimini tasarlayan TERFİ İç İletişim Ajansı Ajans Başkanı Mehmet Onur ile oryantasyon süreç tasarımını konuştuk.
Oryantasyon süreci nasıl hazırlanır?
“Öncelikle oryantasyon sürecinin sadece organize edilmiş bir sınıf eğitiminden ibaret olmadığını anlamamız gerekiyor. Oryantasyon, şirkete yeni katılan çalışanların görerek, izleyerek, tatbik ederek, hissederek, içselleştirerek, tekrar tekrar deneyerek gerçekleştirecekleri bir öğrenme sürecidir. Genelde oryantasyon süreci yeni çalışanın şirkete girdiği ilk gün veya ilk hafta başlayacak şekilde planlanıyor. Biz oryantasyon sürecini tümüyle bir deneyim olarak görüyoruz. Bu nedenle iletişim tasarımı yaparken şirketin kültürü ve iş gereklilikleri doğrultusunda adaya yapılan iş teklifinden itibaren iletişim alanları yaratıyoruz. Bu iletişim alanlarında yeni çalışanımıza stratejik mesajlarımızı iletiyoruz. Kurum kültürünün zamanla bir alışkanlığa dönüşmesi ve yerleşebilmesi için uzun vadeli bir iletişim tasarlıyoruz. Kapsamlı bir şekilde tasarlanmış oryantasyon programı ile karşılaşan adaylar şirketi hem daha iyi anlayıp hissedebiliyor hem de kendini doğru programlayarak daha net bir şekilde işlerine odaklanabiliyor.
Araştırmalar yeni bir çalışanın ortalama 3-6 ay aralığında şirkete alışabildiğini söylüyor. Bu süre zarfında bocalayan adaylar kendi motivasyonlarını düşürdükleri gibi iş verimlilikleriyle ilgili yönetici ve iş çevreleriyle de iletişim problemleri yaşayabiliyor. Oryantasyon sürecini markalayarak doğru bir iletişim süreci tasarlamak, oryantasyonun öğrenme süreci ve bir deneyim olduğunu hem yeni çalışana hem de onun temas halinde olacağı ekiplere doğru anlatabilmek açısından bu nedenle oldukça önemli.”
Yukarıdaki değerlendirmeye ek olarak genel kabul göre oryantasyon aşamalarını ve aktarılması gereken başlıklar ise şu şekilde;
- Şirketin kurumsal kimliğini tanıma
- Departmanları ve görevlerini tanıma
- Şirketin değerlerini anlama
- Fiziksel koşulları tanıma
- Çalışma koşullarını anlama
- İş yapış biçimlerini değerlendirme