Türkiye İş Kurumu’nun yaptığı araştırmanın sonucuna göre kısa çalışma uygulamasının da etkisi ile part time (yarızamanlı) çalışma arttı. Part time çalışma artışında sektörlerin sıralaması da ortaya çıktı. Part time çalışmanın en çok kullanıldığı sektör ise eğitim oldu.
Pandemi gölgesinde geçen 2020 yılı, işyerlerini de ‘part time’ (yarızamanlı) çalışmaya yönlendirdi. Türkiye İş Kurumu’nun 2020 yılı İşgücü Piyasası Araştırması’na göre, kısa çalışma uygulamasının da etkisiyle, 10’dan fazla çalışanı olan işyerlerinin yüzde 17.2’sinde part-time çalışma uygulandı. Söz konusu oran 2019 yılında yüzde 15.3 iken, bir yıl içinde 1.9 puanlık artış oldu.
Eğitim sektörü part-time çalışmayı sevdi
Rapora göre, 10-19 istihdamlı işyerlerinin yüzde 20.1’inin, 20’den fazla çalışanı olan işyerlerinin yüzde 22.7’sinin part time çalışma yaptığı görüldü. İşyeri büyüklüğü arttıkça, part-time çalışanı olan işyeri oranı da arttı. 10-19 arasında çalışanı bulunan işyerlerinden part-time çalışmayı en çok kullanan sektör eğitim olurken, 20’den fazla çalışanı olan işyerlerinde en çok part time çalışma yapan sektör ise ‘insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri’ oldu. Her iki sektörde de işyerlerinin yaklaşık yarısında part time çalışan yer aldı.
Pandeminin etkisi
Esnek çalışma modellerinden biri olarak uygulanan part-time çalışmanın son yıllarda arttığı belirtilen raporda, şu saptamalara yer verildi: “Part time çalışmanın en yoğun olduğu sektörler kısa çalışma ödeneğinden de en fazla yararlanan sektörlerdir. Pandemi nedeniyle istihdamın azaltılmasını engellemek için kullanılan kısa çalışma ödeneği part time çalışma oranını arttırmıştır. Mevcut istihdamda ağırlığını hissettiren imalat ve toptan-perakende ticaret sektörlerinde ise (10+ işyerlerinde) part-time çalışanı olan işyeri oranı sırasıyla yüzde 14.1 ve yüzde 17.4 olmuştur.”