
Stanford Üniversitesi’nde evden çalışmaya başlayan 16 bin kişi üzerine yapılan bir araştırmaya göre, uzaktan çalışan kişiler işine hem daha çok motive oluyor hem de daha mutlu bir hayata sahip oluyor. Ayrıca, uzaktan çalışma sistemine sahip şirketlerde çalışan bağlılığının daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Bu araştırmaya göre uzaktan çalışma aynı zamanda verimliliğin de yüzde 13 artmasına katkı sunuyor. Çalışanlar yaptıkları işten tatmin oluyor. Çalışanların büyük bir çoğunluğu ideal işi, çalışma saatlerine ve yerine kendilerinin karar verdiği bir iş sistemi olarak tanımlıyor. Araştırmada, işverenlerin yüzde 87’lik bölümü uzaktan çalışmanın uygulanabilir bir model olduğu görüşünde olduğu belirtiliyor.
Evden çalışma deneyimi bulunan katılımcıların çoğunluğu ‘mekansal esneklik’ten memnun olduğunu ifade ediyor. Evden çalışma süreçlerinde ruhsal anlamda kendilerini daha iyi hissettiklerini, trafik gibi stres faktörlerinden uzaklaşmalarının motivasyonlarını arttırdığını, teknolojiyi çok daha verimli kullanmaya başladıklarını belirtiyorlar.
Türkiye’de Uzaktan Çalışma
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üye ülkeleri arasında uzaktan çalışma potansiyeli konusunda yapılan bir analize göre Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 21’i için uzaktan çalışma potansiyeline sahip. Ayrıca ilerleyen teknoloji ve inovatif girişimlerle birlikte uzaktan çalışmaya olanak sağlayan mesleklerin sayısında da bir artış yaşanıyor.
Global Şirketler Uzaktan Çalışmadan Rahatsız
Ancak tüm bu sonuçlara rağmen Tesla, Twitter, Meta, Amazon, Google gibi teknoloji devleri uzaktan çalışmadan rahatsız. Birçok şirket çalışanların haftada en az üç gün ofise gelmesi için iletişim kampanyaları düzenliyor. Global şirket yöneticileri bu süreçte bazı yazılımcıların aynı anda iki farklı şirket için çalıştığından yoğun olarak şüpheleniyor. Ayrıca yazılımcıların genel olarak performansının düştüğü görüşünde birleşiyorlar.