İnsan Kaynakları

Uzaktan Çalışmaya Geçen Şirketlerin Sıklıkla Yaptığı 3 Hata

Evden çalışma sistemine geçen şirketlerin sıklıkla yaptığı 3 hatayı değerlendirdik.

Pek çok şirket uzaktan çalışma sistemine planlanandan daha hızlı geçiş yaptı ve bu hızlı geçiş sürecinde bazı hatalar meydana geldi. Özellikle yapılan 3 hatayı sizin için değerlendirdik.

1. Eşzamansız İletişim

Esnek çalışma sistemine geçen bir şirketin, farklı ülkelerdeki yetenekleri elde edebilmesi gibi bir şansı olur.  Ancak bugüne kadar ofis içinde çalışmış şirketlerin alışkın olmadığı bazı zorluklar mevcut. Çünkü esnek çalışma sadece mekanın değil zamanında esnetilmesini kapsıyor. Ofis zamanları gibi herkesin aynı anda toplantıda olduğu iletişim biçimin değişme vakti geldi. Aksi durumda uzaktan çalışma bir avantajdan ziyade dezavantaj olacaktır.

Basecamp’ın kurucu ortakları Jason Fried ve David Heinemeier Hansson’un Remote: Office Not Required adlı kitaplarında söylediği gibi : “Birlikte çalışmak için aynı yerde aynı anda çalışmamıza gerek yok.”

Amazon’da Uzun Sunumlu Toplantıların Sonu Geldi

Amazon’da yöneticiler uzun, uzun sunumlar yerine tüm yeni teklifler ve projeler için anlatılar yazıyor. Yöneticilerin notu okuması ve ardından yorum yapması 15 dakika sürüyor. Bunun gibi süreçler, uzaktan çalışan ekipler için harika bir çözümdür.

2- Kültüre Yatırım Yapmamak

Bir şirketin kültürü duvardaki posterlerle veya saat beşte dağıtılan meyvelerle ilgili değildir. Bu, paylaşılan ortak değerler ve inanılan ortak bir gelecektir.

Uzaktan çalışma sisteminde şirketler kendisini ekip arkadaşlarından kopuk hisseden çalışanlar için ne yapmalı? Onları kültüre nasıl dahil etmeli?

Uzaktan çalışma araştırmaları, evden çalışanların karşılaştığı en büyük sorunların, sosyal ilişki kurma eksikliği ve iş arkadaşlarıyla iletişim kurmak problemleri olduğunu ortaya koyuyor. Bu zorlukları hafifletmek için şirketler online kahve molaları, hobiler için Whatsapp gurupları gibi çalışanların şirket içerisinde rastgele birileriyle tanışmasını amaçlıyor.

Ancak gerçek bir kültür oluşturmak için daha iyi planlamış creative süreçlere ihtiyaç var.

3- Uzaktan Onboarding Problemleri

Güçlü bir işe alım süreci demek,  çalışan verimliliğinin  ve bağlılığının artması demektir. Onboarding’de amaç çalışanların kendilerini değerli hissetmesi, şirketin misyonuna ve kültürüne başarıyla dahil olması gerekmektedir. Ancak ofis için tasarlanmış onboarding programları uzaktan aynı etkiyi vermemekte.

Yeni uzaktan çalışanlar genellikle yanlış anlaşılma kaygısı güderler. Soru sormak için nereye başvuracaklarından emin olamazlar ve günlük iletişim içinde olduğu çalışanların dışında kalan çalışanları ve sistemi anlamakta zorlanırlar.

Oysa uzaktan çalışanlar için, 360 derece ofis turları, her şeyi sorabileceği ve asla yargılanmayacağını hissedeceği çaylak mentorları ve diğer ekiplerin ne yaptığına dair online dedikodu sohbetleri ilk yapılması gerekenler arasındadır. Böylece çalışan şirketin genel misyonunu ve vizyonunu daha iyi anlayacaktır.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu