
Globalleşen Dünya’da pazarda tutunmak için çalışanların yeteneklerini de işe dahil etmek önemlidir. Çalışanların iş hayatı dışında sahip oldukları yetenekleri de işe dahil etmek iş yeri performansını etkileyen faktörlerdendir. Yetenek yönetimi nedir? Yetenek yönetimi nasıl zirveye taşınır?
Yetenek yönetimi nedir?
Yetenek yönetimi kurumlarda insan kaynakları tarafından yürütülen, kurumun önümüzdeki dönemlerde hangi yeteneklere ihtiyaç duyacağı, hangi üniversitelerin hangi bölümlerinden alım yapılması gerekliliği ve içerideki insan kaynağının nasıl planlanması gerektiğine dair yapılan bir strateji yaklaşımıdır. Yetenek yönetimi işe alım, organizasyonel gelişim ve işveren markası alanında yürütülen çalışmalarla birlikte yürütülmesi gereken bir süreçtir. Peki yetenek yönetimi nasıl başarılı olarak sürdürülür?
Yetenek yönetimini zirveye taşımak için yapabileceğiniz tüyoları bu yazımızda derledik…
1. Uzun vadeli ihtiyaçları belirleyin
İşe alım sürecinin doğru planlanması için orta ve uzun vadeli norm kadro çalışmalarını başlatın. Hangi birim için hangi sayıda personel alınması gerektiğini, şirketin büyüme hedeflerini belirleyin. Öte yandan piyasadaki rekabetçi yetenek koşullarını inceleyin. Doldurulması zor pozisyonlar için işe alımları önceden planlayın. İşe alım için yeterli iş gücü kaynağınız yoksa alanında uzman dış kaynak kullanımını tercih edin.
2. Kurum kültürünü güçlendirin
Pek çok şirket için dışarıdan yetişmiş aday almak yerine sıfırdan bir çalışanı yetiştirmek doğru bir seçenek gibi görünür. Özellikle rekabetçi sektörlerde farklı kurumlardan gelen yetenekler geldikleri şirketin kültürü ile çalışmaya alışmış olabilirler. Kurum içinde iş yapış biçimleri, görev tanımları, yükselme ve terfi olanakları, çalışanların kariyer basamakları gibi normların belirlenmesi önem taşır. Bu gibi kriterler güçlü bir şirket kültürü oluşturmanıza yardımcı olurken içerideki çalışanların da kendilerine hedef koymalarını sağlar. Öte yandan ekipler ve kişiler değişebilir. Şirket kültürünü güçlendirirseniz yöneticilerin veya ekiplerin değişmesi organizasyonu çok fazla etkilemez. Kişiler değişse de organizasyonun işleyişi aynı kalır. bu da kurumun sürdürülebilir bir başarı kazanmasına destek olur.
3.İçerideki yetenekleri iyi analiz edin
Dışarıdan bulacağınız yeni yetenekler her zaman pahalı ve maliyetlidir. Şirket kültürüne ve söz konusu işe uygun aday bulmak belirli bir zaman maliyetini gerektirir. Oysa şirket içerisinde yer alan çalışanlarınızın yetkinliklerini arttırmak, farklı alanlarda rol vermek ve onlara dikey kariyer fırsatları sunabilmek yetenek yönetimi adına yapılabilecek olumlu çalışmalardan birisidir.
3.İç iletişime önem verin
Elinizdeki yetenekleri doğru yönlendirebilmek, doğru motive etmek, objektif bir iletişim kurabilmeniz ile mümkündür. Çalışanlarla sürekli iletişim halinde olmak, özel günlerde yanlarında olmak, onları önemsemek yetenekleri daha uzun süre elinizde tutmayı sağlar.