
Dünyanın önde gelen şirketleri pandemiyle birlikte ortaya çıkan şartlara tedbirler alarak uyum sağlamaya çalışıyorlar. Uzaktan çalışma modelini kalıcı hale getiren şirketler olduğu gibi şimdi de ‘az çalışma-az ücret’ önerisini yapmaya başlayanlar var.
Koronavirüs krizinin ofis çalışanlarını evlerine hapsetmesinden 14 ay sonra şirketler farklı adımlarla çalışanlarını motive etmeye çabalarken, aynı zamanda ekonomik olarak da geri düşmemek için yeni kararlar alıyor.
Dev şirketler çalışanlarını kısa bir süreliğine de olsa yüz yüze bir araya getirmeyi hedefliyor. Kovid endişeleri ve çalışma ortamlarında değişim istekleri nedeniyle kısa vadede de olsa şirketler hibrit çalışma sistemini değerlendiriyor. Söz konusu sisteme göre firmalar çalışanlarını her hafta iki ya da üç gün ofislere çağırmaya hazırlanıyor.
İngiltere merkezli insan kaynakları ve personel gelişimi şirketi CIPD’nin analizine göre, İngiltere’deki iş gücünün %9,3’nün daha az maaş karşılığında çalışma saatlerinin düşürülmesini kabul ettiğini gösteriyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan araştırma raporunda yer alan bu oran ülkedeki 3 milyon çalışana işaret ediyor. Araştırma firması çalışanların esnek çalışma seçeneği taleplerinin karşılanmadığını da belirtiyor.
Ancak CIPD araştırması aynı zamanda şirketlerin %63’lük kısmının 2021 yılında hibrit çalışma politikası beklentisinde olduğunu, yarısından azınınsa (%48) en popüler esnek çalışma seçeneği olan esnek zamanlı çalışma modelini genişletmeyi planladığını gösterdi. Şimdilik, birçok işveren personelin haftada iki veya üç gün ofise geri gelmesini isteme olasılığı konusunda görüş birliğine varmış gibi gözüküyor. Görüş ayrılıkları ise belirli bir eşik aşıldığında yöneticilerin çalışanlardan neler bekleyeceği ve patronların bu değişimin kalıcılığını ne kadar uzun bir süre destekleyeceği konusunda gerçekleşiyor.