Koronavirüs pandemisi ile uzun bir süre evden çalışma sistemine geçen şirketler, organizasyon ve iş yapış şekillerinde ciddi değişikliklere hazırlanıyor. Koronavirüs öncesi esnek çalışma sistemine kuşkuyla yaklaşan birçok şirket, salgın sürecinde mecburen uzaktan çalışma sistemine geçip başarılı olunca, çalışma sistemlerini de global bazdaki bu dönüşüme uydurmak için harekete geçti.
Bir süredir yeni iş yapış şekilleri, dönüşümlü çalışma ve yeni organizasyon yapıları üzerine uzun mesai harcayan insan kaynakları birimleri raporlarını üst yönetimlerle paylaştı.
Üst yönetimler insan kaynakları birimlerinden
- Şirketin yüzde kaçı evden çalışabilir?
- Yeni organizasyon yapısı evden çalışma sistemi ile yeniden nasıl düzenlenebilir?
- Çalışanlar evden çalışma ile ilgili ne düşünüyor?
- Verimlilikte düşüş yaşanır mı?
- Hangi kalemlerden tasarruf edilebilir? Evden çalışmanın şirkete mali avantajları neler olabilir? gibi konu başlıklarında araştırmalar yapmalarını istedi.
PLAZALAR BOŞALIYOR
Gerek pandeminin henüz tam anlamıyla sona ermemesi, gerek yapılan araştırmalar ve gerekse de çalışanların bu konudaki talepleri göz önüne alındığında pek çok şirketin önceliği evden çalışmayı uygun birimler için sürekli hale getirebilmek.
Çalışma sisteminin eve taşınması doğal olarak şirketlerin ofis giderlerini de ciddi oranda azaltıyor. Şirketlerin evden çalışma düzenine geçmesiyle çalışanlarına sağladıkları ulaşım, yemek gibi temel gider kalemlerinin azalması söz konusu olurken, elektrik, su, kırtasiye, temizlik, çay kahve ikram gibi ofis içi giderler de ciddi oranda azalıyor.
Evden çalışma ile kullanılan masa sayısı da azaldığından pek çok şirket iş dünyasının yoğun olarak bir arada konumlandığı bölgelerde yüksek kira ücretli plazalardaki mevcut alanlarını küçültme yoluna gidiyor. Örneğin pandemi öncesinde bir plazanın 3 katına yerleşmiş olan bir şirket, pandemi sonrası 2 kattan çıkarak sadece 1 katı ortak kullanıma açarak ilerlemeyi düşünüyor.
ŞAHSİ MASALARA ELVEDA ORTAK KULLANIM MASALARINA MERHABA
Yeni çalışma düzeninde daha önce tüm çalışanlarının ofise gelmesini isteyen şirketler şimdi sadece bir arada çalışılması gereken durumlarda ofise gelinmesini istiyor. Çalışanların ofise gelişleri ise süreklilik arz etmeyeceğinden, kullanım için şahsi masalar yerine ortak kullanım masaları hazırlanıyor. Şirketin beklenenden fazla yoğun olması durumunda ise dış kaynak ile günlük toplantı ve ofis çözümlerine yönelmek hedefleniyor.