İş Dünyası

Hastalık İzni Ülke Ekonomisini Sarstı

Almanya'da faaliyet gösteren şirketler çalışanların yüksek oranda hastalık izni almasından rahatsızlık duymaya başladı. Birçok yönetici yasalara dayanarak yapılan devamsızlıkların büyük bölümünün art niyetli olduğunu iddia ediyor. Kişi başı hastalık izni kullanma ortalamasının 20 gün olduğu ve Almanya ekonomisinin büyümesini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Almanya’da çalışanlar hasta olduklarını beyan ederek işe gelmeme hakkına sahipler. Ancak yöneticiler bunun büyük bir kötüye kullanımı tetiklediğini, hasta olmayan çalışanların dahi hastayım diyerek işe gelmediğini savunuyor. Çalışanların hastalık izni almalarından en çok şikayet eden şirketlerden Tesla, çalışanlarının çok sık hastalık izni almasının ardından, şirket yöneticileri çalışanlardan habersiz ev ziyaretleriyle geçmiş olsun ziyareti adı altında bir nevi denetim mekanizması başlattı.

Yöneticiler pek çok şirkette durumun aynı olduğunu savunarak, hastalık izinlerinin ülkenin rekabet gücüne zarar verdiğini ve ekonomik sıkıntıları artırdığını ifade ediyor. Şirket yöneticileri, yüksek seviyedeki hastalık izinlerinin, Almanya’nın rekabet gücüne zarar verdiği ve ekonomik sıkıntıları artırdığının altını çiziyor. Almanya’nın en büyük kamu sağlık sigortası kuruluşu Techniker Krankenkasse’ye göre, 2023 yılında işçiler hastalık nedeniyle ortalama 19,4 gün işe devamsızlık yaptı.

Yöneticiler genç çalışanların sistemi daha fazla suistimal ettiğini düşünüyor. Mercedes-Benz’in CEO’su Ola Källenius kısa bir süre önce Almanya’daki üretim tesislerinde aynı koşullara rağmen hastalık nedeniyle işe gelmeme oranlarının diğer ülkelere kıyasla bazen iki kat daha yüksek olduğunu iddia etmişti.

Almanya’nın Ekonomisini Sarstı

Yapılan bir araştırmaya göre, ülkede ortalamanın üzerinde seyreden hastalık izinleri olmasaydı, Alman ekonomisi geçen yıl yüzde 0,3 küçülmek yerine yüzde 0,5 büyüyecekti.

İLGİLİ İÇERİKLER

Maliye Bakanı Christian Lindner Eylül ayında yaptığı açıklamada Almanya’daki yıllık hastalık izni ile bu tedbirin uygulamaya konması arasında bir korelasyon olduğunu söyledi ve bu tedbirin kaldırılması çağrısında bulundu.

Ülkenin pratisyen hekimler birliği bu hafta, bu önlemin sağlık sistemindeki bürokrasiyi azaltma çabalarında nadir görülen bir başarı hikayesi olduğunu söyleyerek geri adım attı.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu