İş Dünyasıİnsan Kaynakları

İstanbul’da Her Çalışanın Sıkıntısı: Çalıştığı Semtte Oturamamak

KONDA, İstanbul’u Anlamak’24 araştırması sonucunda yayınlanan rapora göre çalışanların yüzde 46’sı çalışmak farklı bir ilçeye yolculuk ediyor.

KONDA, İstanbul’u Anlamak’24 araştırması sonuçlarını duyurdu. Yayınlanan rapora göre, her iki çalışandan birisi iş yerine ulaşmak için ilçe değiştirmek zorunda kalıyor. İstanbul’daki her 100 çalışandan 2’si ise çalışmak için her gün iller arası yolculuk yapıyor.  Araştırma göre İstanbul, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olma görevini de sürdürüyor. Çalışmaya göre Türkiye’nin toplam ihracatının yarısını, ithalatının yarısından fazlasını İstanbul yapıyor.

2013’te yapılan araştırmaya göre, beyaz yakalı çalışanların oranı yüzde 18’ken bugün bu oran yüzde 24’e yükseldiği gözlemlendi. İşçi, esnaf ve çiftçilerin oranı da araştırmaya göre yüzde 29’ seviyesine ulaştı. Ev kadınlarının oranıysa yüzde 31’den yüzde 23’e kadar düştü.

beyaz.yaka .calisan

Beyaz yakalı çalışanlar Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy’ü, esnaf ve işçiler Kadıköy, Beşiktaş ve Fatih’i tercih ediyor. Yaş ve dindarlık oranı arttıkça Fatih ve Üsküdar daha tercih edilen semtler olurken, bu ikisi azaldıkça Kadıköy, Beyoğlu ve Beşiktaş öne çıkıyor.

*Emekliler ve ev kadınlarının yarısından çoğu kendi yaşadıkları ilçelerin dışına çıkmazken, beyaz yakalıların yüzde 64’ü, işçi ve esnaflarınsa yüzde yarısı kendi ilçelerinin dışında vakit geçirmeyi tercih ediyor.

Araştırma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 46’sı çalışmak ya da okumak için farklı bir ilçeye gidiyor. İstanbul’da yüzde 2’lik bir kesim çalışmak için ilçe değil il değiştiriyor ve Kocaeli’ne gidiyor. Aralık’18’de, gidilen ilçelerde ilk üç sırada Fatih, Kadıköy ve Bahçelievler bulunurken bu sıralamanın günümüzde Kadıköy, Fatih, Ataşehir üçlüsüne dönüştüğü görülüyor.

Konu zorunluluktan çıkıp gezmeye, eğlenceye geldiğinde ilk sırada yüzde 18’le Kadıköy yer alırken, onu yüzde 8 ile Beşiktaş takip ediyor. Geçen 6 yılda Fatih ve Beyoğlu ilçelerinin popülerliği azalırken Kadıköy, Üsküdar, Bakırköy ve Pendik diyenlerin oranında artış görülüyoruz. Kişilerin toplamda yüzde 52’si kendi ilçesi dışında vakit geçirirken, kalanları gezmek için de yaşadığı ilçeden ayrılmıyor.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu