İş Dünyası

İşverenler Çalışanları Mesai Saatleri Dışında Arayamayacak

Çalışma hayatında çok tartışılacak bir adım atılıyor. İşverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarıyla iletişim kurması yasaklanıyor.

Pandemiyle birlikte çalışma hayatında büyük değişimler yaşanırken, Portekiz’de bu kez öyle bir yasa çıktı ki çok tartışılacak…

Portekiz’de parlementodan geçen yasaya göre, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurması yasaklanacak. Böylelikle şirketler, akşamları ya da hafta sonları çalışanlarını aramaları veya e-posta göndermeleri durumunda ceza alacak.

Tüm dünyayı esir alan koronavirüs (Kovid-19) salgınında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte özel hayat ile iş arasındaki açı kapanırken Portekiz hükümeti, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını yasaklamayı gündemine aldı.

Cezalar geliyor

Geçen hafta cuma günü parlamentodan geçen yasaya göre şirketler, akşamları ya da hafta sonları çalışanlarını aramaları veya e-posta göndermeleri durumunda ceza alacak.

Yasa uyarınca şirketler, elektrik ve internet faturaları gibi evden çalışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan ve normalde işverenlerin işletme gideri olan masrafların karşılanmasına yardımcı olmak zorunda kalacak.

Öte yandan yasa; ebeveynler, çocukları 8 yaşına gelene kadar işverenleriyle önceden anlaşmaya gerek kalmadan evden çalışma hakkına da sahip olacak.

Ancak bu düzenlemeler, 10’dan az çalışanı olan şirketler için geçerli olmayacak.

Avrupa ülkelerinde benzer yasalar var

Portekiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ana Mendes Godinho, geçen hafta başkent Lizbon’daki Web Zirvesi konferansında, pandeminin uzaktan çalışmayı hızlandırması nedeniyle iş hukukunda yeni düzenlemeleri ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Godinho, “Pandemi, neyin düzenlenmesi gerektiğini düzenleme zaruretini artırdı. Avantajlardan faydalanır ve dezavantajları azaltırsak, uzaktan çalışma ‘oyun değiştirici’ olabilir” dedi.

Çalışanlara ‘bağlantı kesme’ hakkı tanıyan benzer yasalar, daha önce Fransa, Almanya, İtalya ve Slovakya gibi bir dizi Avrupa ülkesinde kabul edilmişti.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin İş Dünyası İnsan Kaynakları Haber İçerik Platformu

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu