İş Dünyası

Mektup Yazarak Müşteri Buldular

2011 yılında Almanya Münih Teknik Üniversitesi’nde matematik ve bilgisiyar bilimi bölümlerini bitirdikten sonra üniversitedeki projelerini hayata taşımaya karar veren Martin Klenk Bastian, Nominacher ve Alexander Rinke, adında 3 arkadaş tarafından kurulan yazılım ve yapay zeka firması Celonis geliştirdiği ürünlerle birçok dev şirketle çalışıyor. Şirket yüksek teknolojili bir veri madenciliği şirketi olarak adlandırdıkları yapı ile yazılım ve yapay zekayı kullanarak, şirketlerin performanslarını bu sayede ölçerek daha verimli hale gelmesine yardımcı oluyor.  

Çalışanlar ve tedarikçilerin verimliliği sistemden takip ediliyor

Celonis yazılımıyla bir şirketin bilgisayar sistemi kullanılarak çalışanlarının ne zaman verimsiz olmaya başladığı, hangi tedarikçilerin yavaş olduğu ve hangi üretim sürecinin teşvik edilebileceği konusunda çözümler sunuluyor.

Şirketin kuruluş ve büyüme hikayesi ise ilginç;

Üç arkadaş şirketlere iyi bir çözüm bulabileceklerinden eminlerdi ancak şirketlerin dikkatini nasıl çekecekleri asıl sorunu oluşturuyordu. Bu sorunun üstesinden gelmek için el yazısıyla kaleme alınmış mektuplar göndermeye karar verdiler.

Alexander Rinke, “Eğer bir e-mail gönderseydik silineceğini biliyorduk. Eğer kendi mektuplarımızı daktiloyla yazıp gönderseydik bu sefer sekreterler bu mektupları açacak ve çöpe atacaklardı. Ancak el yazısıyla kaleme alınmış bir mektup gönderirsek bunun daha kişisel algılanacağını, bir arkadaş ya da bir aile üyesinden mektubun geldiğini düşünebilecekleri kararına vardık” diye anlatıyor.

Bu sayede Avrupa’nın en büyük şirketleriyle toplantı düzenlemeye başladılar.

Sekiz yıl sonra bugün Celonis’in müşterileri arasında BMW, Exxon-Mobile, General Motors, L’Oreal, Siemens, Uber ve Vodafone yer alıyor.

Geçen yıl 50 milyon dolar daha yatırım almalarının ardından bugün şirketin piyasa değerinin 1 milyar dolardan daha fazla olduğunu söylüyorlar.

Ekran Alıntısı

İlk şirketini 15 yaşında kurmuş

Berlin’de doğup büyüyen Rinke, lise öğrencilerinin öğretmen bulmasını sağlayan ilk şirketini 15 yaşında kurmuş. Rinke, bir şirket kurup işe yaradığını görmenin iyi bir tecrübe olduğunu söylese de bu şirketin ömrünün uzun olmayacağını da biliyormuş.

Üç arkadaşın, üniversitede Celonis fikrini bulmaları ise bir şirketin sorunlarını tespit etmek ve çözmek için beş gün uğraşmak zorunda kaldığını görünce olmuş. Rinke, bir şirkette kimsenin bir sorunun sorumluluğunu üstlenmemesinin bunda rol oynadığını düşünüyor. Celonis’in kurulması, bu sorunları bulmak için insanları devreden çıkarmak ve bilgisayar sürecini yerleştirmek fikriyle ortaya çıkmış. Martin ve Bastian, yazılımı geliştirmek için uğraşırken Alexander, Almanya ve Avusturya’da günde 1600 kilometre yol giderek müşteri bulmaya çalışmış.

Sadece bir yıl sonra ABD’de Silikon Vadisi’nde bir ofis açmışlar.

İnsan Kaynakları’nın önemi

Kısa zamanda müşteri portföylerini arttıran şirketin genç kurucuları ise insan kaynağının öneminin farkında. kurucuların söylemlerine bakılırsa bugüne kadar yaptıkları en büyük yanlışlar arasında yanlış insanları işe almak yer alıyor.

“En önemlisinin bir ekip kurmak olduğunu anladık” diyen Rinke’nin şirketi Celonis’te bugün 400 çalışan var. Önümüzdeki dönemde Japonya pazarına açılmayı hedefleyen şirketin binden fazla müşterisi bulunuyor.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu