Metro Türkiye, koronavirüs sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen yeme-içme sektöründeki küçük işletmeleri desteklemek üzere #kücükisletmemicin hareketini başlattı. Koronavirüs sürecinden sonra küçük işletmelere can suyu olmak amacıyla sağlanacak 5 bin TL değerinde ürün ve hizmet desteğiyle işletmeler kendi bütçelerini kira bedeli, fatura giderleri, personel ödemesi gibi diğer harcamalarına yönlendirebilecek.
Metro Türkiye’nin 500 işletmeye ürün bağışı yaparak Gıda Kurtarma Derneği ve Dudetable iş birliğinde başlattığı proje, ana partner Coca-Cola ve Unilever Food Solutions, P&G, Barilla, Orkide Yağ, Reis Gıda ve Dimes’in destekleri ile şimdiden 1.000’i aşkın işletmeye yardım sağlayabilecek noktaya geldi. Destekçilerin artması ile gelişecek olan proje kapsamında toplam 5.000 küçük işletmeye ürün ve hizmet yardımı hedefleniyor. Faaliyet gösterdikleri bölgenin ekonomisi için önemli bir katma değer yaratan küçük işletmelere verilecek ürün ve hizmet desteği, işletmelerin on binlerce sektör emekçisi için kaynak ayırabilmesine ve çalışanların işlerine devam edebilmesine de katkı sağlayacak. Böylece proje hedefine ulaştığı takdirde yaklaşık 40 bin kişilik istihdam korunabilecek ve yaklaşık 10 milyar TL’lik yerel ekonominin canlandırılmasına katkıda bulunulacak.
Küçük işletmelerin projeden yararlanabilmesi için yeme-içme sektöründe faaliyet göstermesi, SGK’ya kayıtlı en az 5 çalışanın olması, yıllık 2 milyon TL veya altında ciroya sahip olması gerekiyor.
Küçük İşletmem İçin Platformu
Metro Türkiye, destek arayan küçük işletmeler ile destek vermek isteyenleri buluşturmak üzere oluşturduğu www.kucukisletmemicin.com platformu üzerinden bu hareketi başlatacak. Kurumsal firmalar platformda yer alan destek ver bölümü üzerinden kayıt olarak küçük işletmeleri destekleyebilecek. Destek almak isteyen küçük işletmeler ise destek al bölümü üzerinden kayıt olarak 5 bin TL’lik ürün veya hizmet ihtiyaçlarını temin edebilecek.
5 bin TL tutarındaki ek bir bütçe, küçük isletmelerin aşağıdaki önemli gider kalemlerinden herhangi birine kaynak ayırabilmesini sağlıyor.
- 1 aylık elektrik, su, iletişim gideri,
- Aylık kirası,
- Aylık yüzde 25 gıda satın alma gideri,
- 3-6 ay ısıtma soğutma enerji gideri,
- İki tam zamanlı personelinin maaşı.