Reklam
Kategoriler: İş Dünyası

Otomotiv Sektöründe Yüzde 30 İla 40 Oranında Daralma Bekleniyor

Koronavirüs salgınının ekonomik yansımaları sebebiyle otomotiv sektöründe %30 ila %40 oranında bir daralma beklendiği açıklandı.

Reklam

Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılırken virüsün ekonomik yansımaları dünya ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Hükümetlerin virüsün yayılımını durdurmak adına aldığı önlemler dünya ticaretini neredeyse durma noktasına sürüklüyor. Olumsuz etkilenen sektörlerin başında da iş gücü geniş olan otomotiv sektörü geliyor.

TAİDER tarafından yapılan bir araştırmaya göre aile şirketlerinin içinde bulunulan dönemi nasıl fırsata dönüşebileceğini ve harekete geçmek için neler yapılabileceğini konuşmak üzere “Şimdi Değilse Ne Zaman?” çevrim-içi etkinliğini gerçekleştirdi.

Etkinliğin konuşmacılarının en vurucu cümleleri şöyleydi:  “Otomotiv sektöründe yüzde 30 ila 40 oranında bir daralma bekliyoruz. Sektörde yaratıcı bir düzenleme yapılmazsa işimiz çok kolay değil. Türkiye’nin de en büyük pazarlarından biri Avrupa. Salgın sonrası, böyle bir travmadan çıkan Avrupa’nın da ‘hadi artık araba alalım’ diyeceğini sanmıyoruz. Yaz geliyor, taleplerde ciddi bir azalma olacak. Örneğin otomotiv sektöründe yüzde 30 ila 40 oranında bir daralma bekliyoruz. Ülkeler ve kurumlarda bugüne dek endeksler büyüme odaklıydı. Ancak bundan sonra tüm sektörlerin bu süreçte farklı yaratıcı yaklaşımları öğrenmek zorunda olduğunu düşünüyoruz.”

“Yaratıcılık ve dijitalleşme önemli”

Yaşanan bu süreçle birlikte 2021-2023 yıllarında yaratıcılık ve dijitalleşmenin oldukça önemli olacağını vurgulayan konuşmacılar : ‘Bu sürece dair üç senaryo var. Bu dönemden 1-3 ay ya da 3-6 ay arasında çıkacağız. Veya yıl sonuna kadar devam edecek. Dokuz aya kadar işlerin çok fazla açılmayacağı, 9-12 ay arasında hafif toparlanma sürecini geçireceğimizi ve bu süreci atlatabilen şirketlerle birlikte 2021 ila 2023 yılları arasında iyileşmenin başlayacağını düşünüyoruz” dedi.

“Kadın liderliğinin altın dönemi yaşanıyor”

Kadın liderler tarafından yürütülen krizleri de değerlendiren ve kadın liderliğinin altın döneminin yaşandığını söyleyen uzmanlar: “Kadın liderlerin “ben” merkezi yönetimden çok “biz” merkezli, yani aslında bir anne gibi yönetimi söz konusu. Anne nasıl ailesini yönetir? Önce çocukların iyiliğini düşünerek başlar, onları korur, en son kendisi gelir. Dolayısıyla şu an ihtiyaç duyulan bu tarz bir liderlik. Herkesin derdinden anlayan, herkesi korumak isteyen liderlik çok önemli. Bence kadın liderliğinin öne çıkmasının sebebi bu.” şeklinde konuştu.

“Now-Gen bu süreçte liderliğe talip olmalı”

Bu süreçte Now-Gen‘in liderliğe talip olması gerektiğini belirten uzmanlar “Bir Now-Gen’in en verimli olduğu zamanların 40 ila 55 yaş arası olduğunu düşünüyorum. Eğer 50’li yaşlardan sonra bir lider pozisyonuna çıkılıyorsa genç ve çok verimli zamanları harcıyoruz, şirketimizin büyümesi için kullanmıyoruz demektir” dedi.

Yazı güncellenme Nisan 28, 2020 8:11 am

Reklam
Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

Paylaş
Yazar:
Etiketler: Koronavirüs Etkileri Koronavirüs ve Ekonomi Otomotiv sektörü
Reklam

Yakın Zamanda Paylaşılanlar

  • Arşiv
  • İş Dünyası
  • İşveren Markası

Mart Ayı İşsizlik Rakamları Açıklandı

Türkiye'de işsizlik oranı, martta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesine düştü.…

Mayıs 10, 2024
  • İnsan Kaynakları

Ulusal Staj Programına 415 Bin Başvuru

Üniversite öğrencilerinin iş hayatına katılımını artırmak, staj bulmakta zorlanan gençlerle ve stajyer bulmakta zorlanan iş…

Mayıs 9, 2024
  • İş Dünyası
  • İnsan Kaynakları

İstanbul’da Her Çalışanın Sıkıntısı: Çalıştığı Semtte Oturamamak

KONDA, İstanbul’u Anlamak’24 araştırması sonuçlarını duyurdu. Yayınlanan rapora göre, her iki çalışandan birisi iş yerine…

Mayıs 9, 2024
  • Arşiv

İzmit’te Dehşet Verici İş Kazası

Olay, önceki gün saat 22.30 sıralarında İzmit ilçesine bağlı Alikahya Atatürk Mahallesi Eşref Bitlis Caddesi…

Mayıs 8, 2024
  • Arşiv

Yeşil Yakalı Çalışan Kime Denir?

Geleneksel yaka renkleri olan beyaz yaka ve mavi yakanın yanında adını duymaya başladığımız bir daha…

Mayıs 8, 2024
  • İş Dünyası
  • İnsan Kaynakları

Beş Yıl İçinde Mavi Yaka ve Beyaz Yaka Maaşları Aynı Sevide Olacak

24 Saatte İş tarafından hazırlanan "İşsizlik artık beyaz yakanın sorunu" raporunda mavi ve beyaz yakanın…

Mayıs 8, 2024
Reklam

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz.