Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM), eğitim hayatına devam etmeyen ancak iş dünyasına da dahil olmayan gençleri konu aldığı araştırma raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporun ardından NEET (Ne Eğitimde Ne de İstihdamda Olan Gençler) olarak tanımlanan 15- 24 yaş arasındaki işsiz ve eğitimde aktif olmayan genç sayısının endişe verici seviyelere ulaştığı belirtildi. KOSAM’ın hazırladığı raporun, yerel ve ulusal düzeyde ciddi farkındalık oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.
Saatlik Çalışma Modeli Genç İstihdamı Artıracak
KOSAM tarafından hazırlanan raporda esnek çalışma biçimi, gençlerin iş gücüne entegrasyonunu hızlandırırken, işverenlere de esneklik sunacağı ifade edildi. Ayrıca, gençlerin, sertifikalı mesleki eğitimler ile desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
Esnek çalışma modellerinin tercih edilmesi dikkate alındığında, akort veya parça başı ücret bazlı çalışma gibi alternatif çözümlerin önemli olduğu ifade edildi. Gençlerin, her konuda kısa zamanlı odaklanma çağında yaşadıkları için uzun süreli işlerden ziyade saatlik veya parça bazlı işlere yöneldiği vurgulandı.
Saatlik Çalışma Modeli Nedir?
Saatlik çalışma modeli, çalışanların sabit bir maaş yerine, belirli bir saatlik ücret karşılığında çalıştığı bir iş modelidir. Bu modelde, çalışanların kazançları çalıştıkları saat sayısına göre hesaplanır ve işveren tarafından belirlenen saatlik ücret üzerinden ödeme yapılır. Saatlik çalışma, özellikle perakende, hizmet, inşaat ve serbest meslek gibi sektörlerde yaygındır ve esnek iş saatleri sunma avantajıyla bilinir.