Satışın en önemli adımı iyi ilişkiler kurma ve güven telkin etmektir. Birçok satış pazarlama profesyoneli bu iki önemli kuralı hiçe sayarak müşterileriyle iyi ve olumlu bir iletişim kurmaksızın doğrudan satış pazarlama aşamasına geçmeye çalışır. Oysa iyi bir pazarlamanın satışa dönmesi için öncelikle ürün satmaya çalıştığınız müşterinin size güvenmesi esastır.
Satış görüşmesi nasıl yapılır?
Satış görüşmesi çerçevesinde müşteri ile yüzyüze iletişim kurabiliyor olmak stratejik önem taşır. Satılan ürünün türü ve cinsine bağlı olarak doğru kişiyle görüşüldüğünden emin olmak gerekir. İletişim kuralan kişinin o kişi olup olmadığı satış görüşmesi için harcanan zaman ve emeğin boşa gitmemesini sağlayacaktır. Müşteri ile satış görüşmesi randevusu alındıktan sonra satış görüşmesi yapılmadan evvel müşterinin satılan ürünün ne kadarıyla ilgilendiğini doğru analiz edebilmek ve müşterinin o ürünü neden alması gerektiğini doğru anlatıp ikna edebilmek için satış görüşmesi yapılacak müşteriyi, ürünlerini, sattığımız ürünle ilişkisini doğru araştırmak gerekir. Satış görüşmesine gidildiğinde öncelikli olarak satıcı olarak temsil ettiğiniz kurumdan bahsetmek varsa rakiplerinden ayrılan özelliklerini vurgulamak olumlu olacaktır. Ürün veya hizmetlerden bahsetmeden müşterinin kendisini ifade etmesine imkan vermek de yararlı olacaktır. Müşterinin aktardığı bilgiler doğrultusunda satılan ürün ve hizmetler arasında ilişki kurularak ürün ve hizmetlerden bahsedilebilir.
Satış görüşmesi tamamlandıktan sonra bir süre müşteriye düşünmesi ve değerlendirmesi için zaman verilmelidir. Bu süre ürün ve hizmete söz konusu işlerin bütçeleri, ihtiyaç öncelikleri de göz önünde bulundurularak ortalama 2-4 hafta arasında olabilir. Müşteri ile satış görüşmesinin arkasından nasıl bir geri dönüş veya hatırlatma maili atılabilir? Bu kimi zaman bir organizasyonda network için tanışmış bir kişiye atılabilecek bir mesaj da olabilir veya ziyaret sonrası atılan veya atılacak bir mail de olabilir. Peki hatırlatma mesajında neler yazılabilir? İşte kendinizi hatırlatmak için yazacağınız hatırlatma mailleri için örnek şablonlar;
… Hanım/Bey merhaba nasılsınız?
Sizi ziyaretimizde gerçekleştirmiş olduğumuz keyifli sohbetten ötürü teşekkür ederim. Umarım herşey yolundadır. Sohbetimizin ardından ürün/hizmetlerle ilgili tekrardan bakıp değerlendirme şansınız oldu mu? Bu konuda aklınıza takılan bir konu varsa yardımcı olmayı isterim. En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere.
Selamlar.
… Hanım/Bey merhaba,
….. konusuyla ilgili görüşmüştük hatırlayacaksınız. …. konusuna ilişkin herhangi bir gelişme var mıdır öğrenmek istedim. Yanıtınızı bekliyor olacağım.
Selamlar.
… Hanım/Bey merhaba nasılsınız?
Sunmuş olduğum ürünleri bakıp inceleme şansınız oldu mu? İlginizi çeken ürünler varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Birlikte çalışmak temennisiyle.