İşveren Markası

Çalışan Deneyimi Nedir? Çalışan Deneyimi Nasıl Tasarlanır?

Çalışan deneyimi nasıl oluşturulur? Çalışan deneyimiyle ilgili bilmeniz gerekenler;

İş gücü piyasasındaki hareketlilik nedeniyle şirketler de başarılarını artırmak, en iyi yeteneklere ulaşabilmek için en çok çalışmak istenen şirket algısını güçlendirmeye çalışıyor. Şirketlerin tercih edilen bir işveren olma yolculuğundaki en büyük adımlardan bir tanesi de çalışan deneyimi tasarımı.

TERFİ İç İletişim Ajansı Başkanı Mehmet Onur ile çalışan deneyimi üzerine konuştuk;

Çalışan deneyimi nedir?

Sosyal etkileşim mecralarının çeşitlenmesiyle artık tüm dünyada insanlar deneyim paylaşımına olağanüstü ilgi duyuyor. Gittiğimiz mekanlar, yediğimiz yemekler, gördüklerimiz, duyduklarımız, dokunduklarımız, hissettiklerimiz hepsi yaşanan deneyimin birer parçası. İş görüşmelerinde “eski iş deneyimlerinizden bahseder misiniz?” diye sorulur ya, işte modern zamanda o iş yerinde geçirilen süre gerçekten birer deneyime dönüştü. Çalışanların yeni bir işe başladıkları ilk günden çıkışlarına kadarki(hatta çıkış sonrası deneyimleri de dahil)süre çalışan deneyimini oluşturuyor.

Yeni çağın gençleri şirkete girdikleri ilk günden itibaren yaşadıklarını sosyal mecralarda paylaşıyorlar. Şirket onları nasıl karşıladı? Hangi jestleri yaptı? Şirket ne gibi aktiviteler, fırsatlar, imkanlar, gelişim olanakları sunuyor? Tüm bunları kendi bloglarında sözlüklerde forumlarda paylaşıyorlar. Bir nevi “içerden bildiriyorum” durumu.

Çalışan deneyimi nasıl tasarlanmalı?

Çalışan deneyimini, çalışanın gelişim öğrenme ve performans gösterme serüveni olarak görmek doğru olur. Yeteneği bulmak zorlu bir süreç. Yeteneği şirkete dahil ettikten sonra doğru bir çalışan deneyimi tasarımı ile yeteneklerini en yüksek düzeyde göstermesine fırsat vermek de önem taşıyor.

Aileye yeni katılan çalışana şirketi doğru anlattık mı? Vizyonu misyonu hedeflerimizi neden var olduğumuzu, toplum için yarattığımız faydayı iyi işleyebildik mi? İşiyle ilgili ihtiyaç duyduğu gereksinimleri karşılayabildik mi? Gelişimine katkı sağladık mı? Denemesine izin verdik mi? Cesaretlendirdik mi? Motive ettik mi? Başarıyı ödüllendirdik mi? Duygusal bir bağ kurabildik mi? Tüm bu süreçte doğru bir iletişim kurabildik mi? gibi soruların yanıtları aslında çalışan deneyiminin çerçevesini oluşturuyor.

İyi bir çalışan deneyimi haritası oluşturmak çalışanların sisteme katkılarının artmasını sağlar. Bu nedenle çalışan deneyimi doğrudan verimlilikle ilgilidir diyebiliriz.

Çalışan deneyimi tasarlanırken nelere dikkat edilmeli?

Çalışan deneyimi örneklerinde görülen en önemli eksikliklerden bir tanesi özgünlük. İK ekosisteminde birçok kurum, diğeri ne yaptıysa aynısını yapmaya çalışıyor. Oysa her kurumun iş yapış şekillerinin, içerisinde bulunduğu sektör dinamiklerinin, kültürünün birbirinden farklı olduğunu unutmamak lazım. Eğer bir deneyim tasarlıyorlarsak, kurumumuzla anılacak bir veya birkaç konu başlığı üzerine yoğunlaşmak, spesifik alanları sahiplenmek ve deneyim tasarımını bir bütün olarak tasarlamak başlıca önceliğimiz olmalı. Çünkü artık çalışan deneyimi artık işveren markası iletişiminin vazgeçilmez bir parçası.

Kentsel Dönüşüm

İK Magazin

İK Magazin.com üzerinde yer alan varsayılan yöneticidir. Mail: info@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu