İş Güvenliği Uzmanı iş yerlerinde çalışma sağlığının korunması ve sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı tesis edilmesi, önleyici önlemlerin alınması ve takibini gerçekleştiren, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip ve yasal mevzuata göre belirli sayıda çalışanı olan belirli sektörlerdeki iş yerlerinde bulunması zorunlu olan personeldir.
Türkiye’de kaç adet İş Güvenliği Uzmanı var?
T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan “Istatistiklerle Türkiye’nin İsg Görünümü” raporundaki verilere göre Türkiye’de Haziran 2020 itibariyle 164.836 İş Güvenliği Uzmanı, 42.575 İşyeri Hekimi, 18.048 Sağlık Personeli bulunmaktadır.
Türkiye’de sınıflarına göre İş Güvenliği Uzmanı sayıları şu şekildedir;
İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
İş Güvenliği Uzmanı olmak için belirli zamanlarda yapılan yetkilendirme sınavlarına girmek ve sınavlardan başarı elde etmek gerekir.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı olabilir?
İş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde lisans veya ön lisans düzeyinde mezun kişiler, teknik öğretmenler, fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun kişiler, Mühendislik veya mimarlık fakültelerden mezun olmuş kişiler, Bakanlık bünyesinde veya Bakanlığa bağlı kuruluşlarda çalışma sistemini denetleyen müfettişler İş Güvenliği Uzmanı olabilir.
Yukarıdaki bölümlerden mezun olanlar, Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca yapılan eğitimleri bitirmeleri ve devamında ÖSYM tarafından düzenlenen iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmaları halinde iş güvenliği uzmanlığı belgesini almaya hak kazanırlar.
İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası nasıl alınır?
İş güvenliği uzmanlığı sınıflara göre ayrılır. Her sınıf farklı sektörlerde çalışabilir.
A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde,
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde,
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlar ise az tehlikeli işyerlerinde çalışabilirler.
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yapmış olmak ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik eleman olmak gerekir.
B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikası almak için; C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ile en az 3 yıl görev yapmış olmak ve bu durumu iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgelemiş olmak gerekir.
C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı nasıl olunur?
C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olmak gerekir. Sınava sadece mühendis, mimar veya teknik personeller katılabilir.
İş Güvenliği Uzmanı ne kadar maaş alır?
İş Güvenliği Uzmanı sertifikası ile hem kamu hem de özel sektörde farklı alanlarda çalışılabilir. Kamuda çalışmak isteyenler aynı anda farklı bir yerde çalışamazlar. Ama özel sektörde çalışmak isteyen iş güvenliği uzmanları aynı anda birden fazla şirkette görev alabilir.
İş Güvenliği Uzmanları sınıflarına göre farklı maaş getirilerine sahiptirler. Sınıflar değiştikçe sorumluluklar değişir. Öte yandan yukarı doğru gidildiğinde İş Güvenliği Uzmanı sayısı daha az olduğundan A sınıfı uzmanlar diğerlerine kıyasla biraz daha fazla kazanır demek yanlış olmaz.
İş Güvenliği Uzmanları ortalama olarak şu şekilde maaş alırlar;
A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 6.000 TL – 8000 TL
B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 5.000 TL – 7.000 TL
C sınıf İş Güvenliği Uzmanı 3.000 TL – 5.000 TL aralığında maaş alır. Sektörel farklılıklar ve ek sorumluluklar alınan rakamları arttırabilir.