![Kadın İtfaiyeciler Hangi Elemeleri Geçerek Göreve Başlıyor 1 kadin itfaiyeciler](https://ikmagazin.com/wp-content/uploads/2021/09/kadin-itfaiyeciler.jpg?x22468)
İstanbul İtfaiyesi tarihinde ilk kez kadın itfaiye erlerini kadrosuna dahil etti. Kadın itfaiyeciler zorlu elemeleri aşarak işi almayı başardılar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul İtfaiyesi’ne 37 kadın itfaiye eri dahil oluyor. İstanbul İtfaiyesi’nin ilk kadın erleri yaklaşık 5 aylık eğitimlerinin ardından 13 Eylül’de yapılacak törenle görev yerlerine dağıtılacak.
İtfaiye eri olmak isteyen kadınlar zorlu imtihanlar için aylar öncesinden hazırlıklara başladı. Tüm aşamaları geçen ve göreve kabul edilen Guzide Sağırdak, nasıl hazırlandığını ve kendi hayatına dair detayları paylaştı. 2016 yılında 9 Eylül Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olan Sağırdak, kendi alanında iş bulamadığı için İstanbul İtfaiyesi alımlarına başvurduğunu belirtti. İtfaiye eri olmak için Denizli’den geldiğini belirten Guzide Sağırdak, bu konuda en çok babasından destek gördüğünü söyledi.
Evde parkur kurduk
Sağırdak, itfaiye eri olabilmek için babasının evde parkur kurduğunu ve sınavlara öyle hazırlandığını anlattı. Güzide Sağırdak şöyle konuştu:
“Önce internetten parkur sınavının detaylarını öğrendim ve ona uygun olarak babam evde parkur hazırladı. Büyük traktör tekerleri getirdi ve tıpkı sınavda olduğu gibi büyük bir balyozla ona nasıl vuracağımı gösterdi. O tekerleri iplere bağlayarak yukardan onları bana çektirdi. Ağırlık taşıma konusunda ise, zaten burada bir çiftçi olarak her gün 20 kiloluk üzüm kasaları kaldırıyordum, o yüzden zorlanmadım. Benim normal rutinim ve ekstra yaptığım egzersizlerle sınavda çok zorlanmadım.”
Fiziksel güç önemli
Yeni kadın erleri ile İstanbul İtfaiyesi’nin gücüne güç kattığını kaydeden İBB İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanı Remzi Albayrak, “Yangın söndürme hortumunu kullanırken fiziksel güç tabi ki önemli; çünkü tazyikli su veriliyor ama bunun arkasında duran yardımcılar var ve en önde durup ‘kolcu’ olmak zorunda değil. Yani demem o ki; işimiz belli bir fiziksel güç ve bilgi birikimi ile kadınların üstesinden gelebileceği bir şey” diye konuştu.
Sözlü mülakat yapılmadı
İtfaiye Eğitmeni Kani Yılmaz ise “Liyakat esaslarına uymak için sözlü mülakat yapmadık, doğrudan yazılı ve parkur sınavlarının ortalamasına göre alım yaptık. Kadın itfaiye erlerimiz temel eğitim kapsamında; ilk yardım, yangına müdahale, iş güvenliği, söndürme ve kurtarma ekipmanları, tehlikeli maddeler gibi konularda eğitimlerini tamamladı. Burada, acil durumlarda, trafik kurallarına uymadan ancak vatandaşın can güvenliğini de sağlayarak olay yerine nasıl hızlı gidileceğini öğretiyoruz” dedi.
1179 kadın başvurdu
Kadın itfaiye eri alımı için ilk adım Şubat 2021’de atıldı. Toplamda, 250 kişilik itfaiye eri alımında kadın adaylar için 50 kişilik kontenjan ayrıldı. e-Devlet üzerinden bin 179 kadın aday başvurdu. Yazılı ve uygulamalı sınav sonrası yapılan başarı sıralamasına göre ise 38 kadın aday atanmaya hak kazandı (1 kişi devam etmedi).
Kadın İtfaiye erleri “Temel İtfaiye Er Eğitimi” kapsamında yaklaşık 560 saatlik eğitim aldı.