Yazarlar

Başarılı Sanal Çalışmaya Dair Öneriler

Sanal çalışmada sosyal iletişim nasıl gerçekleştirilmeli?

MIT’de araştırmacı Kristine Dery’nin dediğine göre sanal çalışmanın başarılı olabilmesi için çalışanın bunu nasıl tecrübe ettiği çok önemli. Alışkanlıklar yaratıp bir ritüel oluşturabilmesi çalışanın daha verimli çalışabilmesi için kendi yapabileceği şeyler. Aynı zamanda şirketlerin de uygun teknoloji altyapısını ve teknolojik uygulamaları sağlıyor olması gerekiyor. Ama bunlar yeterli değil. Sosyal iletişim, sosyal/teknik destek ve empati de gerekli. Özellikle pandemi sonrası sanal çalışmada başarılı olarak ön plana çıkan şirketlerde iletişimin yerini alan diyaloglar çalışan mutluluğunu artırıyor.

Avrupa’da finans sektöründe bir şirketin Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı[1] pandemi ortaya çıktığından beri her gün astlarını telefonla arıyormuş. Hatta bu görüşmeleri yapabilmek için toplantılarını iptal ettiği bile oluyormuş. Ama bu yatırımın geriye dönüşünün harika olduğunu söylemiş. Kendi çalışanlarından yeni ve beklenmedik liderlerin çıkmasına tanık olmuş çünkü hem birbirlerini farklı açılardan tanıma imkânı bulabilmişler hem de aralarındaki kişisel bağın güçlenmesine bağlı olarak çalışanlar daha canla başla işlerine sarılmaya başlamış.[2]

Sosyal İletişime Dair Öneriler

Her gün en azından bir kere çalışma arkadaşlarınız, yöneticiniz veya müşterileriniz ile görüşmeye gayret edin. Kısa bir telefon ya da video konferans görüşmesi de olsa size pozitif enerji verecektir ve sizi tekdüzelikten kurtaracaktır.

Sosyalleşmeyi ihmal etmeyin. Görüntülü video uygulamasının sahibi Zoom şirketi pandemi sonrasında sosyal iletişimi artırmak amaçlı ekipleriyle sanal öğle yemekleri, pizza partileri ve cuma içecekleri gibi aktiviteler düzenlemiş.[3] Siz de çalışma arkadaşlarınız ile sosyal iletişimi devam ettirebilmek için 15 dakikalık sanal çay veya kahve molaları verebilirsiniz. Bu şekilde arkadaşlık bağlarınız devam edecektir. Bunu şirket bazında bir aktivite haline getirip, örneğin Excel’de küçük bir makro yazarak, iki kişinin tesadüfi bir şekilde eşleşmesini sağlayabilirsiniz. Veya var olan Donut[4] gibi popüler uygulamaları da kullanabilirsiniz. Eğlenceli, iş konularından farklı gruplar oluşturun. Mesela kitap kulübü, film kulübü gibi hobi grupları ya da mutlu saat buluşmaları.[5] Covid-19 döneminde şirketlerde sık kurulan bir grup da ebeveynler grubu. Bu grupta evdeki çocukların eğlenmesi için fikirler, uygulamalar ve web siteleri paylaşılıyor. Aynı zamanda ev halinden manzaralar çalışanların empati yapmasını da kolaylaştırmakta.

Deniz Gökçe Gemici

İnsan Kaynakları Yazılım Danışmanı

 

[1] Chief Information Officer (CIO)

[2] Kristine Dery, Making Remote Work Work, MIT Sloan Review, 26 Mayıs 2020, https://sloanreview.mit.edu/audio/making-remote-work-work/

[3] Victoria Turk, Future Work “Zoom”, WIRED dergisi, Eylül/Ekim 2020.

[4] https://www.donut.com/pairing/

[5] İş arkadaşları olarak belli bir saatte karşılıklı alkol içeren ve içermeyen içecek bahanesiyle sanal buluşma.

Kentsel Dönüşüm

Deniz Gökçe Gemici

İnsan Kaynakları Yazılım Danışmanı

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu