Yazarlar

Etkili bir CV nasıl olmalı?

Etkili bir CV nasıl hazırlanır? İK uzmanları CV'lerde nelere dikkat ediyor? İşte yanıtları...

Özgeçmiş kariyerinizin hikayeleştirilmiş halidir.

CV ise başlıklar halinde özelliklerinizin yazıldığı tablo benzeri bir belgedir.

Cv Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır. Curriculum Latin kökenli bir kelime olup “Koşu”, “Çerçeve”, “Döngü” anlamına gelir. Vitae ise yine Latince kökenli bir kelime olup “Hayat” anlamına gelir. Curriculum Vitae ise profesyonel hayatta özgeçmiş anlamında kullanılmaktadır. CV kısaca profesyonellerin iş deneyimlerini, sorumluluklarını başarılarını, yetkinlik ve becerilerini anlattığı bunun yanında ileride yapabileceklerini bilgi ve tecrübesiyle gösterdiği bir dokümandır.

Klasikleşen CV formatına gelecek olursak kariyer portallarının belirlemiş olduğu CV’lerdense word formatında olanları tercih ediyorum. Çünkü adaylar kariyer portalının sunmuş olduğu imkanlarını kullanarak bildiği-bilmediği her şeyi tıklama eğilimine sahip olduklarından kariyer portallarındaki CV’ler yalan yanlış bilgilerle oluşturulabiliyor. Bu sebeple ilk önce word formatındaki CV’leri incelemeyi tercih ediyorum.

Etkili bir Cv hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Ön yazınız, potansiyel işvereninizin size dair okuyacağı ilk şey olabilir. Bu yüzden ön yazınızda “Bu iş için neden ben doğru insanım?” sorusuna net bir yanıt verdiğinizden emin olun. Cevabınız özlü, net ve okuyanın sizin hakkınızda daha fazlasını öğrenmek isteyeceği kadar ilgi çekici olmalıdır.
  • Fotoğrafınız sizi yansıtan en önemli donelerden biridir. Fotoğraf koymadığınız zaman insan kaynakları uzmanları çok üst düzey bir CV’ye sahip olsanız dahi hiç incelemeden geçebiliyorlar. Ayrıca kesinlikle portre fotoğraf veya deniz kıyısında çay içerken ki fotoğrafınızı eklemeyin.
  • Eski ev adresinden tutun da ilkokul not ortalamasına kadar girilen bilgiler CV’yi gereksiz kalabalıklaştırmakta. Veya gelip geçerken öylesine üye olduğunuz sivil toplum kuruluşları.
  • Sizi iş yaşamında yansıtabileceğini düşündüğünüz bir sosyal medya profiliniz yoksa CV’nize eklemeyiniz. Fazla kişisel sosyal medya profilleri uzmanların sizi yanlış değerlendirmesine sebebiyet verebilir. Bir sosyal medya profili kesinlikle eklemek istiyorsanız bunun için en uygun mecra Linkedin’dir.
  • Referanslarınızda tutarlı olun. Birinci referansa sizden önce işe girmiş arkadaşınızı yazıp ikinci referansa tanınmış bir bürokratı yazmayın. Üst düzey referans yazarken kişinin ulaşılabilir olduğuna dikkat edin. Sizin için bilgi alınamayacak düzeyde referanslar çoğu kez anlamsız olabiliyor.
  • En sık hatalardan biri de iletişim bilgilerinin yanlış girilmesi. Adaylar telefon numaralarını, e-postalarını yanlış yazabiliyorlar. Örneğin, Hotmail yerine hoymail, gmail yerine fmail yazılabiliyor. Veya dragon_fire, bagcilar_gencliği, erkan61trabzon gibi e-posta adresleri de başvurduğunuz pozisyon için ciddiyetinizi sorgulayabilir.
  • İş Deneyimi: Cv’nin en önemli bölümü iş deneyimleri olmasına rağmen bazı adaylar bu bölümü ya boş bırakıyor ya da özensiz bir şekilde hazırlıyor ve adayların çoğunluğu bu sebepten eleniyor. Halbuki adayın pozisyona uygunluğunun belirlenmesinde büyük bir öneme sahiptir. Bu önemi fark eden iki tip aday bulunmaktadır. Birincisi “kopyala-yapıştır çalışanlar”: Bu tip adaylar iş hayatında karşılaştıkları her sorunun cevabını arama moturunda bulup bulduklarını da kopyala-yapıştır yöntemi ile kendilerine mal etmektedirler. İkinci tip çalışanlar ise zaten en başından beri yaptığı için bilincinden olan ideal çalışanlardır. Bu adaylar gerçekleştirdikleri görevleri detaylı bir şekilde yazarlar. İkinci tip adaylara küçük bir ipucu: Her şeyi detaylı bir şekilde yazmayın, CV’nizi okuyan uzman biraz meraklansın, kafasında soru işaretleri oluşsun.
  • İşe edebiyatçı mı alıyorlar diye düşünmeyin. Yazım kuralları herkes içindir. Özgeçmişinde yazım kurallarına dikkat etmeyen biri muhtemelen şirket yazışmalarında da dikkat etmez. Tek başına bu bile CV’nizin değerlendirilmeme sebebi olabilir.
  • İnsan Kaynakları’nın temel amacı “doğru işe doğru insan” ın yerleştirilmesidir. Doğru bilgi vermezseniz doğru işe yerleşemezsiniz. Örneğin 5 yıl önce 2 haftalık kursuna gittiğiniz bir yazılımı CV’nize “orta” bile yazarken 2 defa düşünün.
  • Hobiler: Eğer bir hobiniz yok ise boşu boşuna yazmayın çünkü yalan söylediğiniz hemen ortaya çıkıyor. Örneğin; klasik “kitap yalanı”

-Ne tür kitaplar okursunuz?

-En çok satan listesindeki kitapları okurum

-Bu ay listede yer alan 3 kitap söyleyebilir misiniz?

-??

Genel olarak baktığımızda CV hazırlamak ince işçilik isteyen bir süreç. Bu yüzden hemen CV hazırlayıp başvurularda bulunmak yerine zamana yayıp genel geçer kurallara uygun olarak ilgi çekici bir CV hazırlamak yapılan başvurulara geri dönüşler almanızı epey kolaylaştıracaktır. Titiz olun,doğru ve net bilgilere yer verin sonra da kendinizden emin bir şekilde arkanıza yaslanın ve bekleyin…

Kariyerinizde başarılar..

 

Kentsel Dönüşüm

Özgül Paşaoğlu

Sgk ve Bordro Uzmanı Özgül Paşaoğlu ile güncel mevzuatın işleyişinde nokta atışlar yapın

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu