Yazarlar

İş Hayatında Kişisel Gelişim Neden Önemlidir?

İş hayatında kişisel gelişim neden önemlidir? Kişisel gelişim nasıl sağlanır?

Rekabet ortamında işletmelerin ayakta kalabilmesi üretim faktörlerini en etkin ve verimli şekilde kullanmalarına bağlıdır. Bu üretim faktörleri içerisinde en önemli olan faktör insandır. İşletmelerin, etkinlik, verimlik, kalite ve maliyet unsurlarında üstünlük sağlayabilmeleri çalışan performansına bağlıdır. Daha kaliteli ve düşük maliyetli üretim yapılması, müşteri memnuniyeti ve yüksek hizmet kalitesi yüksek performanslı işgörenlerin katılımlarıyla gerçekleşir.  İşletmenin maddi kaynakları ne kadar güçlü olursa olsun, insan kaynakları yeterli etkinliğe ve verimliliğe sahip değilse başarılı olma oranı düşük olacaktır. Hızla globalleşen dünyada yıkıcı rekabet ortamında işletmeler işgören performansını en üst seviye de tutmak zorundadır.

İşletmeler artık insan kaynakları ve kişisel gelişim noktasına yatırım yaparak, bireysel amaçlarla örgütsel amaçları birleştirmeye çalışmaktadırlar.
Sürekli gelişen organizasyon yapılarında insan kaynakları yönetiminin etkileri kendi alanında kalmamakta, diğer birçok alanı etkilemektedir. Bu da kavramın giderek önem kazanması demektir. İnsan Kaynakları Yönetiminin kapsam alanı içine personel idaresi, endüstriyel ilişkiler ve örgüt işleyişi için gerekli başka işlemlerde girmektedir. İnsan Kaynakları yönetimi birçok alanı birden etkilemektedir.

İşletmeler açısından bakıldığında doğru yapılan bir İnsan Kaynakları ve kişisel gelişim yönetimi çalışan performansını arttırır, motivasyonu güçlendirir, kişinin kuruma olan güvenini ve sadakatini arttırır, çalışan açısından yeni kariyer imkanları yaratır. Zorlu rekabet koşullarında işletmenin kendini geliştirebilmesi en önemli unsur olan insan kaynağını doğru olarak yönetebilmesiyle mümkündür.

İnsan Kaynakları Yönetimi Üzerine Verilen Eğitimlerin Kökeni İnsan Faktörü İletişim Ve Bireylerin Kişisel Özelliklerinin İş Yaşamına Adaptasyonu İle İlgilidir

Bu nedenle kişisel gelişim önem arz etmektedir ve kişisel gelişim eğitimleri ile desteklenmelidir.

Peki Kişisel Gelişim neden gereklidir?

Dünyaya gelişimizi biz seçmeyiz. Ailemiz, arkadaşlarımız, doğduğumuz mahalle ve şehir bizim seçimimiz değildir. Bilmediğimiz bir ortamda bizi yetiştirenlerin doğruları ile büyümeye başlarız.  Bu doğrular, ailemizin, okulumuzun, öğretmenlerimizin bize bilmemizi tavsiye ettiği doğrulardır. Bizim değil, onların,  hatta o dönemin doğrularıdır.

İyi niyetle tavsiye edilmiş bazı bilgilerin sonradan ‘kendine güven eksikliği’ olarak karşımıza çıkması çok sık rastlanan bir durum. Örneğin; büyürken çocuklara söylenen ‘sen sus bakalım, büyükler dururken küçüklere laf düşmez’ veya ‘terbiyeli ol, başın önünde yürü’ gibi tembihler büyüyüp iş hayatına atıldığımızda bizi başkaları yanında söz söylemeye çekinen, korkmuş, kendine güvensiz görünen  bireyler haline getirebilir. İşte; kişisel gelişimin ihtiyaç duyulduğu an tam da bu andır!

Bir insanın öğrenimini tamamlayıp iş hayatına atılması ortalama 25 yıl sürer. 25 yılda şehirler, insanlar, davranış biçimleri değişir. Hayata atıldığımız anda bu değişime ayak uydurabilmek kendimizi geliştirmemize bağlıdır. Kişinin doğuştan taşıdığı ‘başarı’  potansiyelini örten örtüyü kaldırma zamanı, gelişimine verdiği önemle başlar. Kendini tanıması, iş, sosyal ve özel hayatını yeniden şekillendirme çabası kişisel gelişim eğitimleri ile hızlanır. Herkese göre değişin ihtiyaç başlıkları vardır. Bu kimileri için daha iyi konuşmacı olmak, kimileri için daha güvenli görünmek olabilir.

İş dünyasında yalnızca bilmek yetmez. Fark yaratmak zorunluluğumuz da vardır. Bilgi, onu nasıl şekillendirip sunduğunuzla etkileyici olur. Kişisel gelişim sahip olduğumuz bilgileri sunma şeklimizi, bunu kullanırken gösterdiğimiz özeni yaratır.  Bu da bizi başkalarından farklı kılar. Farklılık hayatın her alanında sizi dikkat çekici yapar. Kişisel gelişim, adı üstünde kendimizde yaratmaya çalıştığımız bu farklılığın diğer adıdır. Büyürken ayağımıza takılan tüm olumsuzlukları, olumluya çevirme çabasıdır. Daha iyi düşünen, daha iyi konuşan, kendini daha net ifade eden, kararlı, istekli, coşkulu, başarılı bireyler olmamıza giden yolda atılan dev bir adımdır kişisel gelişim.

İnsan kaynakları ve kişisel gelişim eğitimlerinin uygulamalı olarak yapılması bireyin bedeninde bu bilgileri bulup, kendine yerleştirmesi eğitimde vazgeçilmez unsurdur.  Bu konularda yalnızca okumak veya izlemek yeterli değildir. Uzmanların dediği gibi, gördüklerimizin yüzde onunu, görüp duyduklarımızın yüzde otuzunu ama hem görüp, hem duyup, hem de uyguladıklarımızın yüzde doksanını hafızamıza alırız.

Kentsel Dönüşüm

Özgül Paşaoğlu

Sgk ve Bordro Uzmanı Özgül Paşaoğlu ile güncel mevzuatın işleyişinde nokta atışlar yapın

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu