Koronavirüs pandemisiyle birlikte çok daha fazla konuşulmaya başlanan uzaktan çalışma sistemi kapsamında işverenin uzaktan çalışan çalışanlarına karşı sorumlulukları yasal sorumlulukları vardır.
4857 Sayılı kanunun 14. maddesinin başlığı “Çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.
Dördüncü fıkraya göre yapılacak iş sözleşmesinde;
- işin tanımı,
- yapılma şekli,
- işin süresi ve yeri,
- ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar,
- işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.
Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. Yani aynı işi yapan biri uzaktan biri şirketten çalışan iki çalışan birbirinden farklı uygulamaya tabi tutulamaz.
İşverenin İş Güvenliği Yükümlülüğü
İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.
İnsan Kaynakları Profesyoneli
Eda Akar