İK Blog

Akış Alanı Teorisi İle Verimli Çalışma

Uzaktan çalışırken verimli olmanın püf noktası olan akış alanı teorisini ve yararlarını sizin için derledik.

İster ofis ortamında isterse son dönemlerde yaygınlaşan uzaktan çalışma sisteminde, önceliğimiz yaptığımız işten verim almak olmalı. Verimli çalışmak herkesin ilk tercihi olsa da odaklanma problemi yaşadığımız zamanlarda nasıl bir yöntem izleyeceğimizi bilemiyor olabiliriz.

Bunun için dikkat dağıtıcı ve konsantrasyonumuzu etkileyen durumları ortadan kaldırmalı ve “akış alanına” girmeliyiz, böylece verimli çalışmalara sahip olabiliriz. Peki “akış alanı”na nasıl geçiş yapacağız?

Macar-Amerikalı bilim adamı Mihaly CsikszentmihalyiAkış: Mutluluk Bilimi adlı kitabında akışı bir noktasına nasıl ulaşacağımızı örneklerle açıklıyor. Bilim adamı aynı konu üzerine TED konuşmasında da akış alanından bahsediyor. Gelin hep birlikte akış alanı ile ilgili en önemli noktaları işlediğimiz yazımızı inceleyelim;

Nedir bu “akış alanı”?

Csikszentmihalyi’ye göre akış kelimesi bireyin yapacağı herhangi bir aktiviteyle bütünüyle meşgul olmasıdır. Yani aslında yaptığı işe kendini kaptırarak kaybolma halidir. Terime bakıldığında içerisinde doğu kültürlerini barındırır. Akış hem bir durum (state), hem de bir kişilik özelliği (trait) olarak kabul edilir.

Akış yaptığınız işe, aktiviteye yüksek düzeyde odaklanmayı gerektiriyor. Burada odaklanmak için kendinizi zorlamanız gerektirmez, biraz farkındalık gerektirmeyen bir durumla kendinizi kaptırmak gibi düşünebilirsiniz. Okuduğunuz bir kitabı okurken etrafınızdakileri duymamanız gibi.

Akış hangi durumlarda yaşanabilir?

  • Düşünürken; kitap okurken, bulmaca çözerken, yazı yazarken
  • Ev temizliği yaparken
  • Dans ederken
  • Spor yaparken
  • Müzik dinlerken
  • Hayal kurarken
  • Dini rütüeller sırasında
  • Konser , maç ve film izlerken

Aslında kişi en çok hoşlandığı aktivite ile meşgulken, nadiren de olsa dinlenirken ya da pasif aktiviteleri sırasında akış yaşabilir.

Akışın hayatımıza önemi nedir?

Yüksek verim elde edilir; verim karşılığında başarı ve dışsal motivasyon olarak sayabileceğimiz övgü ve parayı getirir.

Yüksek mutluluk düzeyi; akış işlemini günlük rutini haline getirmeyi becerenlerin mutluluk düzeylerinde yüksek artışlar görülür.

Akış; bilgi düzeyini, kabiliyeti ve tecrübeler sayesinde öz güveni arttırır. Hepsi beraberinde verimliliği ve başarı gerektirir.

Csikszentmihalyi’ye göre akış için hayatımızda neleri değiştirmeliyiz?

Hayatımızdaki küçük değişikliklerle akış teorisine geçiş yapabiliriz. Belki düşünce tarzımız, belki günlük rutinlerimiz…

Binlerce kişi tarafından çok olumlu dönüşler aldığını vurgulayan bilim adamının önerilerine siz de bir göz atmalısınız.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu