
Lider olmak, başarılı olmak herkesin kariyer hedefleri arasında yer alır. Kim bir konuda ulaşabileceği en üst noktaya ulaşmak istemez ki? Bu yazımızda liderlik kavramını biraz kendi içimizde arayacağımızdan bahsedeceğiz. İlham kaynağımız ise yönetim danışmanı, liderlik koçu ve konuşmacı Lars Sudmaan olacak.
Lider olmak, biraz ebeveyn olmak gibi diyor TEDxUCLouvain Talk’ta eski bir şirket yöneticisi olan Lars Sudmann. Önceden, nasıl yapacağımıza, ne kadar inanılmaz olacağımıza ve diğer insanların yaptığı hataları nasıl kaldıracağımıza dair bütün o pembe görüşlere sahibiz. Fakat rolü üstlenme sırası geldiğinde, gerçekliğin beklentilerimize veya hayal gücümüze uymadığını tespit ediyoruz.
“ Liderlik etmek istiyorsan, zamanının en az yüzde 40’ını kendin için yönet.”
1) Eksikliklerini Farkında Ol
Liderlerin tüm ön yargılarını, tercihlerini ve zayıf yönlerini bilmeleri gerekir. Bir patronun sahip olması gereken çok önemli bilgi kendisini bilmesidir, ancak meslektaşlarından ve çalışanlarından bu tür bir geri bildirim almaları her zaman kolay değildir.
Bunun yerine, Sudmann’ın “karakter özellikleri kontrolü” dediği şeyi deneyin . Sizce ya da güvenilir meslektaşlarınızın görüşüne göre kötü bir lider ya da patron olan, çalıştığınız birini düşünün. Yaptıkları olumsuz yargılara neden olan şeyler nelerdi? Sonra kendinize sorun: Bu davranışlardan herhangi birini paylaşıyor musunuz? Eğer bu davranışlara sahipseniz olumsuzluk derecesine göre kendinize 1 ile 5 arasında bir puan verin.
Belki de çalışanlarından uzakta önemli bilgiler tutan bir lideriniz vardı, bu da onun altındaki herkesin işini yapmasını zorlaştırdı. Ya da belki bir mikro yöneticiniz oldu. Muhtemelen eylemleri daha az dramatik ya da alçak gönüllü fakat yine de zararlı olan liderler de deneyimlediniz. Belki de belirsiz bir iletişimci veya size her zaman “sonra” ve “sonra” geri döneceklerini söylediler.
Bazı davranışları sizinle birlikte eve gelirse şaşırmayın. Sudmann, “Başkalarında kötü bulduğumuz şey kendimizle sık sık yankılanıyor” diyor. Potansiyel iyileştirme alanlarınızı belirledikten sonra, onlar üzerinde nasıl çalışacağınıza dair bir plan yapın. Her ay bir karakter özelliğinizin kontrolünü yapmayı deneyin.
2)Günün Kritiğini Yap
Her gün, son zamanlarda karşılaştığınız zorlukları ve yakında karşılaşacağınız sorunları düşünmek için 5-10 dakikanızı ayırın. Marcus Aurelius akşamları yansıtmaya bayılırken, Sudmann bunu sabah kahvesinde yapmayı sever.
3) Duygularını Düzenle
Cevap size gelecektir. Şunu unutmamalıyız, yaşamın büyük sırrı önce kendimizi kabul etmek ve kendimize bunu kabul ettirmekle başlar.