
İletişimde bir şeyi demekle, demek istemek arasında büyük farklılıklar yer alıyor. Bu sebeple konuşurken her zaman anlamı güçlendiren kelimeler ve ifadeler kullanmaya çalışmalıyız. Örneğin; “Üzgünüm ya ben hep geç kalırım” yerine “Beni beklediğiniz için teşekkür ederim” demek iletişim açısından kesinlikle daha kuvvetli olacaktır.
Her baş hareketiyle selam verme, her gülümseme ve her etkileşim bir başkasının günü değiştirme gücüne sahiptir. Bu etkiyi olumlu ya da olumsuz kullanmaksa bizim elimizde olan bir şeydir.
Başkalarına güç vermek insanların karşısındaki kişiler için yapabileceği en önemli eylemlerden biridir. Başkalarına güç vermek onları eleştirmemek değildir, eleştiri yapıcı bir durumdur. Başkalarına güç vermek, onu yargılamamak , alaycı olmamak anlamına gelmektedir.
Başkalarına güç vermek hem kendimizin hem de karşımızdakilerin kusurunu kabul etmek, kucaklamak demektir. Çünkü başkalarına güç vermeyi bilen insanlar kendini ve karşılarındaki insanların kusurlarını kabul etmeyi bilirler, kusurlarımızın bizi biz yapan detaylar olduğunun farkındadırlar.
Hayatta herkesin kusurları, istemediği ve rahatsız olduğu özellikleri vardır. Ancak bunlar bizi benzersiz kılan kusur ve özelliklerdir.
Aslında insanlara güç vermek; empati kurmak, onlar için de mutlu olmaya çalışmak, başarılarını övmek kısaca insanın yapması gerekeni yapmak demektir. Sıfır egoyla, bütün insanlık iç gücüsüyle karşısındakine saygı duymak demektir.
“İnsanoğlu karşısındakinin ne söylediğini unutur, ne yaptığını unutur ancak onda neler hissettirdiğini asla unutmaz.”
Bu sebeple her ilişkinin temelinde, basit bir günlük diyologta dahi insanları güçlendiren kelime ve ifadeler kullanmamız gerekmektedir.
Üzgünüm, özür dilerim demek yerine “teşekkür ederim” demek aynı nezaket kategorisinde gözükebilir. Ancak sonuç olarak üzgün olduğumuzu söyleyerek zayıf yönlerimizi açığa çıkarıyoruz. Yani aslında altında yattığı anlamı düşünmeden hareket ettiğimizde özür dileyerek eylemimizin öz değerini düşürüyor ve öz güvenimize zarar veriyoruz.
“Teşekkür ederim” cümlesini ise karşımızdakine minnettarlığımızı göstermek için kullanırız. Bu ifade etrafımızdakilere sıcaklık ve pozitif enerji sağlayan çok güçlü ve çarpıcı bir ifadedir.
Mesela;
- “Çok hassas olduğum için özür dilerim”
demek yerine;
“Beni kabul ettiğin için teşekkür ederim”
- “Her zaman işleri berbat ettiğim için özür dilerim”
demek yerine;
“Hata yaptığımda sabırlı olduğun için teşekkür ederim”
- “Bana yardım etmek zorunda olduğun için özür dilerim”
demek yerine;
“Benim için bu iyiliği yaptığın için teşekkür ederim.”
- “Çok konuştuğum için özür dilerim”
demek yerine;
“Beni dinlediğin için teşekkür ederim” ifadeleri kullanabilirsiniz.
Özür dilemeyi bırakın, teşekkür etmeye bakın..
Günün sonunda hiç kimse mükemmel değildir ve hepimiz zaman zaman başkalarını kıracak eylemler yapabiliriz. Bu tür durumlarda kuru kuru özür dilemek yerine, bu hatanıza, eyleminize karşı onlara teşekkür ederim demeyi de ihmal etmeyin.
Unutmayın başkalarına güç vermek, sizi daha da güçlendirecektir.