Son dönemde genç yetenekler, güçlü bir iş-yaşam dengesi sağlayan ve bir amaç duygusu sunan kariyer fırsatlarına yöneliyorlar. Bu sebeple yöneticiler yeni nesil yetenekleri çekmek için işe alım süreçlerinde yeni kuşağa uygun adımlar atmaya gayret ediyor.
Peki siz kaliteli adayların beklentilerine hitap edecek şekilde çekmeye ve elde tutmaya nasıl odaklanıyorsunuz?
Şirketler yetenekleri organizasyona daha kolay dahil edebilmek, örgüt kültürü oluşturabilmek için aday ve çalışan deneyimi yaratarak işveren markasını güçlendirmeye yatırım yapıyor.
Güçlü ve Benzersiz Bir İşveren Markası
Fark yaratan yenilikleri hayata geçirebilmek ve başarıyı kalıcı kılabilmenin en temel yolu en iyi yeteneklerle çalışabiliyor olmaktır. En iyi yetenekleri şirketinize çekecek olan şey ise işveren markanızdır.
İşveren markanız, esas olarak şirketinizin yüzüdür, işe alım stratejinizin bel kemiğidir. Adaylar, bir işveren olarak sizin doğru bir tercih olduğunuza inanıyor olmalı ve yetenek edinme konusunda güçlü bir stratejiniz olduğu sonucuna varmalı.
İşveren markanızı yetenek için rekabet ettiğiniz şirketlerle karşılaştırmak ilk bakışta cazip gelebilir; ancak, günlük hayatta olduğu gibi, işveren markalaşmasının da ilk kuralına göre : Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın! Unutmayın ki her şirket kendine özeldir.
Şirketiniz için benzersiz ve gerçek olan bir marka kimliği oluşturmaya gayret edin. Doğru ve gerçekçi hikayeleri paylaşın.
İşveren markası oluşturma sürecinde size yol gösterecek şu yöntemleri göz önünde bulundurabilirsiniz;
Çalışanlarınıza Odaklanın
Kuruluşunuzun temel değerlerini çalışanlarınız etrafında şekillendirmek, başarılı yetenek edinimi için donanımlı bir işveren markasının temelini oluşturur.
Aşağıdaki eylemler, olumlu bir aday deneyimi sağlamak ve çalışanların turn over’ını düşürmek ve markanızın bu değerleri doğru bir şekilde aktarmasına yardımcı olacaktır.
- “Öyleyse ne?” Sorusuna cevap verin – İşveren markanız doğrudan adayların ihtiyaç ve istekleriyle konuşmalı ve neden şirketinizde çalışmayı seçmeleri gerektiğini göstermelidir. Bu bağlantıyı yapmak, pozisyona uygun olan iş arayanlar için kültürünüzü tamamlayan emin bir yoldur.
- Çalışan değer teklifinizi (EVP) tanımlayın – İşveren markanızın kendi farkını ortaya koyması için iyi EVP ‘yle paralel olarak ilerlemesi markayı daha da güçlendirecektir. EVP özellikle mevcut çalışanlarınıza ve potansiyel adaylarınıza yöneliktir.
İşveren markanızı genel olarak desteklemenin yanı sıra, çalışan merkezli bir kültür de başvurulara ilham verecek ve adayları kurumunuza çekme konusunda sizi çok daha kolaylaştıracaktır.
İşveren Markanız için Genel Hedefler Belirleyin
İşveren markanız için ölçülebilir hedefler belirlemek gelişiminize rehberlik edecektir.
Bu nedenle liderlerin, paydaşların ve işe alım yöneticilerinin daha büyük resme yansıtmaları için hedeflerini belirlemeleri önemli bir adım olacaktır. Örneğin, genel iş stratejiniz işveren markanıza nasıl etkileyebilir? Şirket ve takım liderlerinizin hedeflerini, potansiyel adayların hedefleri ile aynı hizaya getirmeye nasıl yardımcı olabilirsiniz?
İşveren markanız için bir çerçeve oluşturmak üzere odaklanmış soruları kendinizi sorun;
- Kendimizi nasıl farklılaştırıyoruz?
- İşe alım departmanımızın güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Adayları harekete geçirme konusunda net bir ifademiz var mı?
- Hedef kitlemiz kim?
- Aday ve çalışan deneyimini nasıl tanımlar ve ölçeriz?
İdeal Aday Profilinizi Belirleyin
Hedef adaylarınızın kariyerlerinde profesyonel ve kişisel olarak ne beklediklerini biliyor musunuz?
İşveren markanızı güçlendirmek için aday adaylarının hedefleri ve vizyonlarını ideal aday profilinizle karşılaştırın.
- Aday beklentilerini karşılamak için içgörüler uygulayın – Çalışanlarınızın değer programları gibi kuruluşunuzdaki deneyimsel fırsatları belirleyin.
- Program kalitesini sağlama – İşe alım uzmanları ve işe alım yöneticilerinin mükemmel bir istihdam programı oluşturmaları şarttır. Programları geliştirmek ve aşamaların kalitesini ölçümleyebilmek için yardımlarını isteyin.
Mevcut Çalışanları Araştırın ve Tecrübelerinden Yararlanın
Kişisel hikayeler, en iyi çalışanların bakış açıları aracılığıyla anlatılır. Böylece çalışan deneyiminizin ruhunu, özgünlüğü gerçek kaynaklardan dinleyerek aktarın.
- Çalışanları organik olarak işe alma – Klişe referans sistemi adaya karşı tutumunuzu değiştirmemeli.
- Çalışanların kendi samimi ve içten hikayelerini dinleyin – Bunlar, bir kişinin kuruluşunuzdaki deneyim ve yolculuğunun hikayesini aktarması olabilir.
- Şirketinizin farkını yansıtan cevaplar verin– İş arayanlar rekabet farklılığınızı ve kuruluşunuzun kendi değerleri ve hedefleriyle nasıl uyum sağladığını daha iyi anlayacaktır.
Çalışanlarınızın kendi hikayelerini kullanarak işveren markanızı bilgilendirmek, kuruluşunuzun güvenilirliğini sağlar ve markanızı şeffaf ve orijinal bir çerçeveye sokar.
Çalışanları Hikayelerini Paylaşmaya Teşvik Edin
Şirket özelinde hazırlanan ve yayınlanan röportajların ve ya geri bildirim platformunun olması, adayın içeri girmeden sizin hakkınızda fikir sahibi olmasını sağlar.
- Çalışanların geri dönüşlerini, eleştirilerini dikkate alın – İzlenimini vermek istediğiniz işveren markası imajı öncelikle kendi çalışanlarınıza geçiyor mu? Eğer geçiyorsa bu güvenirliği arttıracak çalışmalara başlayabilir ve iş gücünü arttıracak potansiyel yeteneklere ulaşabilirsiniz. Ancak bu izlenim karşı tarafa geçmiyorsa markanızı geliştirmek ve tekrardan gerekli düzenlemeleri yapmak için bir yol haritası belirlemeniz gerekiyor demektir.
- Çalışanlarınızı marka elçilerine dönüştürün – Çalışanları, çevrim içi öğrenme programları ve çalışan eğitimi gibi işe alım süreçlerine ve diğer yetenek geliştirme fırsatlarına dahil ederek deneyimlerini artırmalarını sağlayın. Unutmayın mevcut çalışanlarınız şirketinizden memnunsa bir marka elçisi olarak her yerde memnuniyetlerini dile getireceklerdir.
- Çalışan profillerini şirket profillerinde yayınlayın – Marka bilinirliğini arttırmak ,çalışanlara verilen değeri göstermek ve “neden biz” sorusuna cevap vermek için kendi çalışanlarınızı markanızın çevrimiçi ve sosyal medya platformlarında kullanın
Uzun vadede, işveren markanızın başarısı, adayların kuruluşunuza olan güvenine dayanır.