İş görüşmeleri genel olarak yeterince stresli bir durum olabilir. Özellikle günümüz koşullarında işveren veya İK sorumlusu sizinle online olarak yüz yüze görüşmek isterse… Online iş görüşmesi dendiği zaman kişilerde ekstra bir stres oluyor. Ancak işverenlere ve İK sorumlularına göre, gerek zamandan tasarruf gerekse işlemleri hızlandırmak amacıyla online görüşmeler daha verimli bulunuyor.
Online görüşmeler her ne kadar bildiğimiz görüşmelere benziyor gibi gözükse de aslında birden fazla farklılıkları vardır ve adayların bu görüşmelere hazırlanmaları gerekir. İşte görüşmelerde başarılı olmanızı sağlayacak ipuçları;
1.Bilgisayarının Ayarlarını Kontrol Et
Bu günlerde özellikle görüşmelerde bilgisayar çok önemli ve karşınızdaki kişi görüşme yaparken neyi tercih edecekse (Zoom,Skype, FaceTime) bunları iyi kullanabiliyor olmalısınız. Kullanacağınız programda sorun yaşamadığınızdan emin olduktan sonra bilgisayarınızın ses sisteminin çalıştığından emin olun.
İpucu: görüşmeye başlamadan önce karşınızdaki kişiye görüşmenin hangi formatta olacağını sorun. Hazır olduğunuzdan emin olmanız için birkaç soru ;
- Görüşme sesli bir şekilde mi yoksa hem sesli hem de video biçiminde mi olacak?
- Görüşmenin diğer ucunda birisi var mı ve sorular daha önceden kaydedilmiş mi?
- Benim soruların cevaplarını kaç defa verme şansım var
- Eğer bir sorun yaşarsam kime ulaşmalıyım ve ne yapmalıyım?
2.İyi Bir Yer Seç
Bulunduğunuz yerin karanlık olmadığından emin olun fakat görüşme boyunca çok fazla ışık olmamasına da dikkat edin. Mümkün olduğunca pencere kenarında bulunmaya çalışın;çünkü doğal ışık en iyisidir. Diğer aydınlatmalar rahatsız edici olabilir. Parlamalar karşısınızdaki kişiyi rahatsız edebilir.
İpucu: Görüşme olacağı zaman panik olmamak için görüşmeden 1 gün önce kendinize bir yer belirleyin.
3.Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Kaldır
Telefonunuzu ve e-posta bildirimlerini sessize alın. Çünkü bunlar konuşmanıza engel olabilir.
İpucu: Görüşme yapılacak yerde evcil hayvanlar dahil olmak üzere sizden başka kimsenin olmadığına emin olun. Daha önceden görüşmeyi yapan bazı kişiler, görüşme esnasında arkadan geçen kediler, yarı giyinik bir adam ve bir yığın çamaşır gördüklerinden bahsettiler. Daha önceden hazırlanmayarak kariyerinizi riske atmayın !!!
4.Dik Otur ve Profesyonel Bir Kıyafet Tercih Et
Görüşme yapacağınız kişiyi tanımıyor olabilirsiniz, fakat şansınızı artırmak için güzel giyinmeye özen gösterin. İlk izlenimler özellikle günümüz dünyasında önemli bir etkendir.
İpucu: Gülümsemeyi unutma! Bir kişiyle konuşsan da ya da kayıt yapsan da gülümsemek önemlidir.
5.Sakin Davranmaya Çalış
Gerginseniz ya da söyleyeceklerinizi hatırlamakta güçlük çekiyorsanız, konuşmanızda kullanacağınız ana konular hakkında pratik yapın. Bu sayede görüşme daha kolay geçebilir.
İpucu: Her ne kadar online görüşmelerden bahsetsek de eski ya da bildiğimiz görüşme becerilerini de gözden geçirin. Sıklıkla sorulan sorular için kafanızda cevaplar oluşturmak veya bazı örnekler belirlemek isteyeceksiniz.
6.Karşındaki Kişinin Gözlerine Bak
Göz teması online görüşmeler için de çok önemli. Ekranda kişiye bakmak yerine, kişiyle göz teması kurun.
İpucu: Eğer bu sayede rahat hissetmiyorsanız, kameraya bildiğiniz birinin fotoğrafını koyun. Bu şekilde bir arkadaşınızla konuşuyormuş gibi hissedip daha rahat olabilirsiniz.
7.S.T.A.R Yönetimine Karşı Hazırlıklı Ol
Online ya da yüz yüze yetkinlik bazlı mülakatlarda iş görüşmelerinde çok işlerine yarayacak S.T.A.R yöntemi denilen yöntem hakkında ön hazırlıklı yapın, bu işinize oldukça yarayacaktır.
S.T.A.R yönteminin açılımı ise şöyle; S: Situation (Durum), T: Task (Görev), A: Action (Eylem), R: Result (Sonuç).
İpucu: Örneğin poziyonda aranan yetkinlik yaratıcılık ise; adaya gelebilecek soru STAR yöntemi şeklinde şöyle olacaktır. Geçmiş iş yaşamınızda kendinizi yaratıcı olarak tanımlayabileceğiniz bir durumu (S: Situation, Durum), deneyiminizi paylaşabilir misiniz? Bu örnekteki deneyimde göreviniz ne idi? (T: Task Görev), bu durum karşısında ne yaptınız? (A: Action, Eylem), Sonuç ne oldu? (R: Result, Sonuç). Özetle, mülakatta adaylardan S.T.A.R yöntemi çerçevesinde aranan yetkinlikler sorgulanacaktır.
8.Öz Geçmişini Yakınında Tut
Ve son olarak online mülakat sırasında öz geçmişinde yazan bilgileri hatırlamama ihtimaline karşı öz geçmişinin bir örneğini yanında bulunduracak şekilde hazırlıklı ol.