İK Blog

Çalışanlar Terfi Yerine Esnek Çalışmayı Tercih Ediyor

Yapılan bir araştırmaya göre çalışanlar esnek çalışmayı, daha kıdemli pozisyonlara tercih ediyor.  

Son yıllarda iş dünyasında köklü bir dönüşüm yaşanıyor. Kariyer basamaklarını hızla tırmanmak isteyen geleneksel çalışan profilinin yerini, esneklik ve iş-yaşam dengesi arayışında olan bir jenerasyon alıyor. Özellikle pandemi sonrası yeniden şekillenen iş dünyasında, kıdemli pozisyonların cazibesi, terfiye duyulan büyük istek yerini esnek çalışma modellerinin sunduğu özgürlüğe olan düşkünlük ve rahatllık hissene bırakıyor.

Çalışanlar arasında köklü bir düşünce değişimi yaşanıyor. Eskiden kariyer imkanları için işkolik seviyesinde çalışmayı tercih eden, devamlı yükselme motivasyonuyla hareket eden çalışanların yerini işin sürekli tırmanılacak bir zirve olmadığını aynı zamanda hayatlarının büyük bir parçası olduğunu düşünen çalışanlara bırakıyor. Hayatın geçtiği ve en güzel yılların sadece daha iyi bir pozisyon için hebbba edildiği düşüncesi de hiç az değil.

Yeni normelde hayatın diğer önemli unsurlarını gölgede bırakmaya başladığında, tükenmişlik (burnout) sendromu gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Esnek çalışma, bu dengenin sağlanmasında kilit rol oynuyor. Çalışanlar, sabah 9’dan akşam 5’e kadar bir masaya bağlı kalmak yerine daha özgür bir çalışma düzenini istiyor.

Kıdemli bir pozisyon genellikle daha fazla sorumluluk, uzun çalışma saatleri ve iş dışındaki hayattan feragat etmeyi gerektiriyor. Ancak çalışanların çoğu, “başarı” kavramını yeniden tanımlıyor. Artık başarı, daha yüksek bir unvan veya daha büyük bir maaştan çok, tatmin edici bir yaşam sürmek anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar da bu değişimi destekliyor. 2023 Gallup Çalışan Katılım Raporu, esnek çalışma imkânına sahip olanların %60’ının işlerinden daha memnun olduklarını ve daha yüksek verimlilik gösterdiklerini ortaya koyuyor.

Yapılan bir başka araştırmada ise daha yüksek/kıdemli bir pozisyona geçme fırsatına oranla esnek çalışma özgürlüğünün, çalışanlar için daha fazla tercih nedeni olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, şirketlerin sunduğu eğitim ve gelişim fırsatlarının yeni bir işe geçmek için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 61 oldu.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da 25-50 yaş arasındaki 600 beyaz yakalı çalışan ile çevrimiçi olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre “Yeni bir işe geçme konusunda sizi daha çok ne motive eder?” sorusuna katılımcıların yüzde 79’u, ‘Daha iyi bir maaş’; onu takiben yüzde 55’i ‘Esnek çalışma saatleri’, ardından ise ‘Daha yüksek bir kıdem’ cevabını verdi. Esnek çalışma saatleri, uzaktan/remote veya hibrit çalışmak kadınlar tarafından daha fazla tercih edilirken, daha yüksek kıdemli bir pozisyonun erkekler tarafından daha önemli bulunduğu görüldü.

Kentsel Dönüşüm

Editör

İnsan Kaynakları İçerikleri mail: editor@ikmagazin.com

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu