İK Blog

Her İki Kadından Biri Cinsiyet Ayrımcılığına Uğruyor

Finans sektöründe cinsiyet eşitliğine odaklanan bir araştırma şirketi, sektör açısından oldukça düşündürücü bulguları ortaya koydu. Sektörde, her iki kadından biri ayrımcılığa maruz kaldığını söylerken, ayrımcılığın en çok terfi konusunda yapıldığı sonucu ortaya çıktı. İşte detaylar;

Cinsiyet ayrımcılığı ve basmakalıp ön yargılar, kadınların iş yaşamından uzaklaşmasına
neden oluyor ve kadınları terfi veya atama almalarında erkeklerin gerisine itiyor. Birçok sektörde
olduğu gibi finans sektöründe de kadınlar bu kalıplaşmış ön yargılarla sektörden
uzaklaşıyor.

Bir araştırma şirketi tarafından yapılan “Finans Sektörü Cinsiyet Eşitliği Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. Aralık ayında start verilen araştırmaya finans (banka ve iştirakleri), fintech, ödeme sistemleri, blockchain, kripto para ve girişim ekosistemlerinde çalışanlar katıldı. Cevap verenlerin yüzde 52’sinin kadın olduğu araştırmaya katılanların yaş grupları ise ağırlıklı olarak 25-34 (yüzde 48) ve 35-44 (yüzde 33) oldu. Finans Sektörü Cinsiyet Eşitliği araştırması, iş hayatında yaşanan kadın erkek eşitsizliğiyle ilgili sorunları yeniden gözler önüne serdi.

Kadınların Yüzde 39’u En Az Bir Kere Cinsiyet Ayrımcılığına Uğruyor

 

iş hayatında cinsiyet eşitsizliği ile ilgili görsel sonucu

  • Araştırmaya katılan kadınların yüzde 51.7’si çalıştığı sektörde ayrımcılığın oldukça yüksek seviyede olduğunu dile getirdi.
  • Katılımcıların yüzde 39.6’sı ise ayrımcılığın orta seviyede olduğunu belirtti.
  • Katılımcıların yüzde 39’u iş hayatında en az bir kez ayrımcılığa maruz kaldığını; yüzde 33’ü ise ayrımcılığın bir sonucu olarak erkeklerin, hemcinslerini işe almayı ve onlara sorumluluk vermeyi tercih ettiklerini belirtti.

Cinsiyet Ayrımcılığı En Çok Terfiyi Etkiliyor

iş hayatında cinsiyet eşitsizliği ile ilgili görsel sonucu

Katılımcılara yöneltilen bir diğer soru da iş hayatında ayrımcılığın en çok etkilediği alanlardı. Katılımcıların büyük bir bölümü (yüzde 32) bu soruya “terfi” yanıtını verdi. Tüm olumsuzluklara rağmen ayrımcılık konusunda gelecekten umutlu olup olmadıkları sorusuna, katılımcıların yüzde 59’u “Umutluyum, giderek daha iyi olacaktır” cevabını verdi.

Kentsel Dönüşüm

Ilaydag

İş hayatı ve insan kaynakları ile ilgili çok çeşitli içerikler

İLGİLİ İÇERİKLER

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu