İş hayatında ya da günlük hayatta, enerjinizi emen negatif auralı insanlarla etkileşim ve iletişim kurmanın güçlüğünü mutlaka siz de yaşamışsınızdır. Bu kişiler her zaman söyleyecek olumsuz bir şeyleri olan, dışlanma alışkanlığı olan, ruh halinizi ve enerji seviyenizi düşüren insanlardır.
Peki bu insanlarla nasıl başa çıkabiliriz? Negatif enerjili insanlarla başa çıkmak için yapılması gerekenleri uzmanlarından öğrenelim.
İşte uzmanlara göre negatif enerjili insanlarla başa çıkmanın 10 stratejik yolu:
1- Sakin bir şekilde ve net konuşun
Uzman İletişim Yöneticisi Christine Homaka;
“Tecrübelerime göre, özellikle saldırgan davranışlar sergileyen birtakım insanlarla uğraşırken, en iyi yaklaşım; mümkün olduğunca onlara karşı açık kalmaya devam etmektir! Şu üç alışkanlık sayesinde daha soğukkanlı olabilirsiniz: Yavaş yavaş nefes alın, net bir şekilde konuşun ve karşıdaki kişiden ne söylediklerini düşünmesini sağlayacak sorular sorun. Konuşma, mantıklı, saygılı bir yaklaşımla gelişmediyse, şöyle bir şey söyleyerek kontrolü ele almanın vakti gelmiş demektir: ‘Bu konuşmanın çok yapıcı olmadığı hissine kapıldım ve herhangi bir çıkış yolu da yakalayabilmiş değiliz. Gelecek hafta bu konu üzerinde çalışmak için biraz zaman tanısak birbirimize nasıl olur?’ Bu, profesyonel, çözüm odaklı ve işbirlikçi olduğunuzu gösterir.
2- Sevgiyle rehberlik yapın, korku ile değil
Motivasyonel Yazar ve Konuşmacı Chris Rackliffe:
“Benim yaklaşımım, Marianne Williamson’ın “Sevgiye Dönüş” adlı kitabından ilham alıyor. Ne zaman zor biri olarak algıladığım bir insanla karşı karşıya gelsem, korkuyla değil, sevgiyle ilerlemem gerektiğini hatırlatıyorum kendime. Birinin kaba davranışına sevgi merceğimle bakabildiğimde, korku ve karanlığın aksine, kendi sevgi dolu dünyamdan yanıtlar verebiliyorum. Hayatınızı değiştirebilecek çok güçlü bir değişim ve yaklaşım bence bu.”
3- Kişisel yaklaşmayın
PhD, Yazar Margaret Meloni:
“Kişisel olarak algılamayın bir kere. Nasıl davranırlarsa davransınlar ya da seninle ya da senin hakkında ne dedikleri hiç önemli değil, aslında bu seninle de ilgili değil. Bu aslında onlarla ilgili; neler yaşadıkları ve nasıl idare ettikleriyle. Öyleyse etkileşimlerinizde sakin ve profesyonel kalmak için elinizden geleni yapın.”
4- Cevap vermeden önce nefes alın
Yazar ve Danışman Georgina Cannon :
“Derin bir nefes alıyorum, kelimelerin vücudumda nerelerde yürüdüğünü adeta hissediyorum (kalp veya bağırsak) ve beni ‘en iyi benliğime’ götüren kişisel değerler listemi hatırlıyorum. Daha sonra, ‘Değerlerimi düşünmek için biraz zamana ihtiyacım var’ gibi bir şeyler söylüyorum, duygularımın yeterince azalmasına izin vermeden önce kişisel değerler listeme göz atıyorum her zaman. Nezaket, saygı ve sorumluluk sunar. Sonra cevap veriyorum. Bu süreç kalbimden ve beynimden gelen tepkileri kontrol edebilmeme neden oluyor ki bu benim en iyi tarafım.”
5- Nezaketi yayın
Marka Uzmanı Courtney Cannon Booth:
“Olumsuzluklar, enerjimi çok çabuk düşürüyor, bu yüzden; onunla başa çıkmakta zorlananlar ile ilişki kuruyorum. En iyi tavsiyem ise tabiri caizse, “onları nezaketle öldürün”. Her zaman bu insanların sadece iğrenç olmadıklarını düşünmeye çalışıyorum çünkü acı çekiyorlar belli ki. Bunu, onların olumsuz davranışlarının biraz sevgiye ihtiyaç duyduğunun bir işareti olarak algılamaya çalışın ve ara ara daha sık konuşmayı hedefleyerek, ihtiyaç duydukları bağlantıyı onlarla kurun.
6- Sözlerini yeniden çerçevelemeyin, tekrar etmeyin
Danışman Kathry Diordjeyic:
“Kesinlikle olumsuz düşüncelerin kafasında karıştığı ve kötü bir ruh hali içinde kalmama neden olduğu biri oldum hep. Ancak son zamanlarda bu olumsuz düşüncelere farklı bir dönüş yapmaya ve bunu düşünmeyi daha olumlu veya yönetilebilir bir şey haline getirmeye çalışıyorum. Biri bana bir zamanlar belli bir planının iyi gitmediğini söylemişti. Hemen dedim ki ona, ‘Bu konuda olumlu olmanı tercih ederim ve her şey yolunda giderse iyi olacağını düşünüyorum.’ Bu, karşıdaki insanı kötü hissettirmeden olumsuz durumdan uzaklaştırmamı kolaylaştırdı ve olumlu hissetmesine yardımcı oldu. Bu devam eden bir süreçtir ama doğru yönde atılmış bir süreç!”
7- Kendinizi onun yerine koyun
Yaşam ve Akım Koçu Emilia Francesca :
“Karşı karşıya geldiğiniz olumsuz sohbetlere müdahil olmaktan kaçınmak; nefes alıp tekrar kalibre olmanız, ve böylece o insanların veya konuşmanın konusunun nereden geldiğini düşünmeniz için size zaman kazandıracaktır. Onların söylediklerine tamamen katılmasanız bile, kendinize sorabilirsiniz; ‘Neden böyle söylüyorlar?’ ‘Neler hissediyorlar?’. Onların veya sohbetin konusunun nereden geldiğini görebilirsiniz ve bu çok da zor değil, ve onları insan olarak görmeye başlarsanız, konuşmalara ve durumlara daha net bir şekilde yaklaşabilirsiniz.”.
8- Nazikçe, davranışlarına ışık tutun
İletişim Danışmanı Pam Reece:
“Fiziksel ve zihinsel olarak agresif iletişimcilerden korunmak için, uzaklaşmayı öneriyorum herkese. Ve zor ve kaba insanları, gelecekten veya bir filmden izliyormuşsunuz gibi izliyorum. Bu, kötü enerjileriyle emilmenizi önler ve örneğin alay veya merakla cevap vermenize yardımcı olur. ‘Yani, bal yaklaşımı yerine sirke ile gitmeye mi karar verdiniz? Olumsuzluk size istediğiniz her şeyi sağlıyor mu? Büyüleyici.’ Ayrıca ortalama bir yaklaşımla, ‘Neler oluyor?’ diye sorabilirsiniz. Bunun bir terapi seansı olması gerekmiyor, ancak sakin bir sesle davranışlarına ışık tutulması çoğu zaman, onları en azından geçici olarak sarsacaktır.”
9- Unutmamalısın, tepkisini sadece sen kontrol edebilirsin
Halkla İlişkiler Uzmanı Emily Davis
“Birisi kasıtlı olarak veya kasıtsız olarak damarınıza bastığında, kontrol edebileceğiniz en önemli şeyin kendi tepkiniz olduğunu unutmamanızdır önemli olan. Ne kadar haklı olduğunuzu ve diğer kişinin ne kadar yanlış olduğunu kolayca kabul etmeniz, aynı derecede zor durumda kalmanıza neden olabilir. Derin bir nefes almak ve kendinize bu durumla nasıl karşılaşmak istediğinizi sormak, tepkinizi doğru tepkilere dönüştürmenize yardımcı olacaktır.”
10- Hayali bir kutuya negatif titreşimler koyun
Yaşam ve Liderlik Koçu Susan J.Hilger
“Bir zamanlar, olumsuz insanlarla mücadele ederdim. Başlangıçta onları daha olumlu bir zihniyete kaydırmaya çalışarak ‘düzeltmek’ çabasındaydım. Fakat bu çok fazla enerjimi tüketiyordu. Başkalarını düzeltemeyeceğimi fark ettiğimde, umutsuzca onlardan uzaklaşmak istedim. Bu, bir iş ortamında genellikle mümkün olmadığından, enerjimi almalarından kaçınmak için çeşitli araçlara ihtiyaç duyuyordum. Negatif titreşimleri hayali bir kutuya yerleştiriyor, kapatıyor ve günlerime devam ediyordum. İşe yarıyor bence!”